Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Celosvetový týždeň dojčenia: Odborníci vysvetlili, prečo dojčiť od prvého momentu
Zdielať na

Celosvetový týždeň dojčenia: Odborníci vysvetlili, prečo dojčiť od prvého momentu

BRATISLAVA / Svetová zdravotnícka organizácia vydala správu o tom, aké kľúčové je začať s dojčením bezprostredne po narodení dieťaťa, prípadne do hodiny od pôrodu. Čo je veľmi dôležité pre zdravie dieťaťa. V krajinách, kde nie je dostatočná zdravotná starostlivosť a hygiena na takej dobrej úrovni ako na Slovensku to podľa tejto správy môže byť dokonca otázka života a smrti.

Ak sa začne dojčiť už v prvej hodine po narodení, je oveľa väčšia šanca, že dojčenie bude ďalej prebiehať bez problémov. Aj o tom v týchto dňoch diskutujú mamičky po celom Slovensku v rámci celosvetového týždňa dojčenia. "Je to pre neho nástroj, ktorý ho ukľudňuje, je to pre neho pocit blízkosti. Myslím si, že ono to vylepšuje o dosť vzťah," povedala jedna z mamičiek.   

Svetová zdravotnícka organizácia ale tvrdí, že tri z piatich bábätiek vo svete sú ochudobnené o prvý kontakt, keď sa dieťatko dáva mamičke koža na kožu. "Veľmi dôležité sú opatrenia, ktoré sa urobia hneď po narodení. To znamená včasné priloženie bábätka, bonding už na pôrodnej sále, opakované prikladanie, aby sa to mliečko začalo tvoriť nielen mamičke, ale aj to dieťatko sa musí naučiť ako sa prisať, a ako funguje dojčenie," vysvetlila pediatrička  Elena Prokopová. 

Pokiaľ je to možné a podľa zdravotníkov by sme mali urobiť všetko preto, aby to možné bolo, by mali mamičky dojčiť aspoň dva roky. Prvé štyri mesiace sa odporúča výlučne dojčenie, príkrmy prichádzajú na rad po šiestich mesiacoch. A ak sa pýtate dokedy by sa malo dojčiť, na to už odpovie laktačná poradkyňa. "Hovoríme o prirodzenom odstavení, kedy vlastne dieťa dospeje k tomu, že všetko čo pred tým pre neho mu poskytovalo dojčenie mu postupne dokáže zvládať samo,  a tá spodná hranica prirodzeného odstavenie je 2,5 roka, " odpovedala Silvia Galátová z OZ Mamila.  

Kolostrum, ktoré dieťa dostáva z prsníka po pôrode, sa tiež nazýva prvou vakcínou pre bábätko. Tohtoročný celosvetový týždeň dojčenia chce upozorniť na to, že dojčenie predstavuje základný kameň zdravia súčasnej aj budúcej generácie detí a žien. "V materskom mlieku sa nachádzajú všetky živiny, ktoré dieťa potrebuje pre svoj rozvoj, to znamená, že má tam kompletne živiny, bielkoviny, tuky, cukry, materské mlieko obsahuje vitamíny, imunologické aktívne látky, ktoré pomáhajú dieťatku zvládať ten vstup do života, čo sa týka aj priebehu infekcií, preto je to to najlepšie, čo môže mamička dieťatku dať," dodala pediatrička Prokopová.  

Pozrite si reportáž o najlepších pôrodniciach na Slovensku: 

Najčítanejšie správy