Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Krízová situácia v Bratislave. Na Devínsku cestu sa zrútili veľké kusy skál
Zdielať na

Krízová situácia v Bratislave. Na Devínsku cestu sa zrútili veľké kusy skál

BRATISLAVA / Problémy s Devínskou cestou v Bratislave pokračujú. Po tom, čo sa vlani na ňu zosunula zemina, tentoraz sa zo svahu uvolnili veľké kusy skál. Situácia na komunikácii, ktorá spája národnú kultúrnu pamiatku s centrom hlavného mesta, si vyžiadala zasadanie krízového štábu.

Úsek, na ktorý v stredu popadali kamene, je zatiaľ oddelený betónovými zábranami, premávka zúžená do jedného jazdného pruhu a riadená semafórmi. "Výsledok dnešného stretnutia krízového štábu je, že mesto vyhlasuje mimoriadnu situáciu v tejto lokalite," informoval primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. 

Nie je totiž možné vylúčiť, že zo zvetraného skalného svahu nad Devínskou cestou nebudú odpadávať ďalšie bloky. Geologická štúdia z roku 2013 pri tom neoznačila toto miesto červenou farbou. "Až teraz som sa vlastne dozvedela, že tento posudok je platný na dva roky, že sa tam vlastne žiadne zabezpečovacie opatrenia neurobili, tak tá situácia sa tam určite nezlepšila," povedala Ľubica Kolková, starostka mestskej časti Bratislava-Devín.

Ohrozený zatiaľ nie je ani štart behu z Devína do Bratislavy a ani bezpečnosť jeho účastníkov, ktorých je niekoľko tisíc a ktorí pobežia okolo inkriminovaného úseku, kde spadli skaly. Isté je, že situácia si vyžiada komplexné riešenie, na pohyb svahu v tejto bratislavskej mestskej časti totiž upozornila aj družica. "Ukazuje nám, že od roku 2011 do roku 2014 sa nám niektoré tie body pohli až o centimeter," vysvetľuje Juraj Papčo, z katedry geodetických základov STU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy