Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Stop fašizmu. V Bratislave prebehla antifašistická manifestácia
Zdielať na

Stop fašizmu. V Bratislave prebehla antifašistická manifestácia

BRATISLAVA / V sobotu krátko po 13:00 na bratislavskom Námestí SNP začala Antifašistická manifestácia. Zúčastnilo sa jej viac ako 1 000 ľudí. Okrem iných aj občiansky aktivista, bloger, nositeľ ocenenia Biela vrana Ján Benčík. Manifestácia sa konala pár dní pred výročím vzniku samostatného Slovenského štátu.

Dav sa z Námestia SNP vydal cez historické centrum hlavného mesta, po nábreží až k pamätníku obetiam holokaustu. Pochod mal pôvodne blokovať prívržencov Slovenského štátu a prezidenta Tisa, tí sa do ulíc ale nevybrali. 

Medzi usporiadateľmi pochodu figuruje občianska iniciatíva proti akýmkoľvek prejavom fašizmu v spoločnosti a politike Povstanie pokračuje, Bratislava bez náckov, satrirická stránka Naše Slovensko, ale aj iniciatíva Bratislava blokuje. 

Na pochode sa zúčastnil aj liberál z SaS Martin Poliačik, ďalej predseda Komisie pre boj proti fašizmu Ľuboš Blaha a bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

"Ja som za posledné roky bol asi na 10 takýchto akciách a absolútne som tam nepostrehol žiadne konflikty. Prebiehajú úplne mierumilovne. Ľudia pochodujú, prípadne si niečo spievajú, skandujú veci, ktoré súvisia s antifašistickou tradíciou, a snažia sa ukázať, že ľudia na Slovensku fašizmus nechcú,“ priblížil Blaha.

V BA fašizmus nemá miesto

"Znepokojuje ma, keď dnes vidím, ako niektorí opäť vedú silácke reči, ako opäť v ľuďoch podnecujú strach a šíria nenávisť. Preto pôjdem v sobotu 11.3. o 13:00 hod. na Námestie SNP. A pozývam aj vás. Ukážme spoločne, že v Bratislave fašizmus nemá miesto," napísal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Ako uviedol Robo Mihály z iniciatívy Bratislava bez náckov, ktorá stojí za demonštráciou, akcia sa koná v čase výročia vzniku fašistického Slovenského štátu (1939-1945). "Antifašistická mobilizácia však nie je iba snahou o posilňovanie budovania historickej pamäte v našej spoločnosti, ale najmä verejným vyjadrením jasného antifašistického postoja,“ uviedol Mihály. Po demonštrácii sa vo viacerých bratislavských nočných kluboch uskutočnia koncerty podporujúce idey antifašizmu. Hlavnou večernou akciou bude antifašistická párty v klube A4 - priestor súčasnej kultúry, počas ktorej vystúpia viacerí interpreti zo Slovenska a Českej republiky. V nedeľu 12. marca sa v kaplnke Kaplnka EBF UK na Bartókovej 8 uskutoční ekumenická bohoslužba za otvorenosť, toleranciu a porozumenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy