Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Po novom vám občiansky na výber úveru už stačiť nebude
Zdielať na

Po novom vám občiansky na výber úveru už stačiť nebude

BRATISLAVA / Poslanci sa chystajú prerokovať zákon týkajúci sa spotrebiteľských úverov. Po novom by desaťtisíce Slovákov na takúto formu pôžičky mohli zabudnúť. Je totiž možné, že poskytovatelia budú musieť oveľa prísnejšie preverovať svojich klientov.

Kúpa nových spotrebičov, ojazdeného auta či úhrada nečakane vysokej faktúry sa mnohým Slovákom už čoskoro výrazne skomplikuje. "Sprísni sa jednak posudzovanie príjmu klienta a zároveň sa sprísni posudzovanie jeho výdavkov," tvrdí Ivan Kahanec z Asociácie poskytovateľov spotrebných úverov

Komfort pri kúpe tovaru nahradia "papierovačky." Navrhovatelia zmien však argumentujú, že chcú chrániť tých, ktorým môže pôžička zruinovať život. Poskytovatelia úverov upozorňujú, že ide o zbytočný krok. Ten sa aktuálne pohybuje okolo tri a pol percenta zo všetkých klientov.

Záujem o úvery rastie

Záujem o spotrebiteľské úvery stúpol vlani o vyše trinásť percent. "Je to príliš veľké tempo a nezodpovedá tomu, ako rastie ekonomika," tvrdí analytik portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik.

Úžerníci sa potešia

Žiadatelia o úver preto budú musieť pri mesačných splátkach preukázať aj 20-percentnú rezervu z príjmu. "Aby v budúcnosti počet bankrotov a exekúcií nebol taký vysoký," povedal finančný sprostredkovateľ Peter Slačka. "Úvery, ktoré boli k dispozícii na počkanie, už pravdepodobne nebudú," upresnil Ovčarik. 

Rizikom schválenej novely je fakt, že okolo 50 000 až 80 000 klientov, ktorí sú v súčasnosti schopní splácať úvery, si nebudú vedieť na legálnom trhu požičať. "V praxi to spôsobí, že veľká časť týchto klientov skončí u úžerníkov alebo u spoločností, ktoré nemajú žiadnu licenciu," myslí si Kahanec. Cez nezákonné úvery sa tak môže odhadom preliať až 300 miliónov eur ročne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy