Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Parlament minulosťou, išlo sa v turborežime...
Zdielať na

Parlament minulosťou, išlo sa v turborežime...

Pekelné tempo! Poslanci sa v utorok popoludní rozišli. Definitívne. Skončila sa totiž posledná, mimoriadne rýchla, schôdza a začína ostrá kampaň. Do predčasných volieb zostáva už len mesiac.

Študentský pôžičkový fond bez reformy

Návrh novely, ktorej cieľom bolo zvýšenie transparentnosti pri hospodárení a efektívnosti s nakladaním s prostriedkami fondu, poslanci dnes pri hlasovaní o 11:00 nepodporili. Predložil ho Miroslav Beblavý z SDKÚ-DS, podľa Róberta Madeja zo Smeru bolo ale zámerom len ovládnutie fondu.

Novela okrem iného navrhovala, aby sa zrušili dozorné rady, lebo nesplnili svoju funkciu a nedokázali zabrániť fondu v hazardovaní s peniazmi. Kontrolná funkcia sa mala vykonávať externe, ustanovením priamych kontrolných právomocí pre Ministerstvo školstva, financií a Najvyšší kontrolný úrad SR.

Zákon o občianstve sa nezmäkčí

Zákon sa teda ponecháva v podobe, v akej ho presadila vláda Roberta Fica. Ani to, že tento cieľ sa ocitol v Programovom vyhlásení vlády, niekoľkokrát o ňom rokovala Koaličná rada a do parlamentu bolo predložených niekoľko variantov novely, k zmene neviedlo. Slováci tak pri získaní cudzieho občianstva budú naďalej strácať slovenské občianstvo.

Cyklisti v lesoch stále s obmedzeniami

Ide o novelu zákona o lesoch od Ivana Štefanca (SDKÚ-DS), Juraja Drobu (SaS) a Jozefa Viskupiča (nezaradený). Chceli ňou dosiahnuť, aby sa po lese mohli bez obmedzení pohybovať cyklisti aj ľudia na koňoch.

Súsošie Štúrovcov ostáva bez ochrany

Parlament dnes odmietol novelu SNS o obecnom zriadení. Rafael Rafaj a Ján Slota chceli obciam zakázať premiestňovanie pamätníkov, ktoré vyjadrujú pamiatku a úctu národným buditeľom a osobnostiam viažucim sa k národnej histórii Slovenska. Ochrániť mala okrem iného aj bratislavské súsošie Štúrovci.

Národniari chceli bojovať aj proti umiestňovaniu sôch kontroverzných osobností, napríklad Jánosa Esterházyho. Rozhodovať by mohli občania formou petície. Ak by sa najmenej tri percentá obyvateľov obce vyslovili proti umiestneniu pamätníkov pripomínajúcich osoby alebo udalosti spájané s potláčaním národných práv Slovákov, obec by jej inštaláciu musela zakázať.

Vzdelávania aj rozdelenie obce

Domáce vzdelávanie bude naďalej prístupné len pre žiakov na prvom stupni základných škôl. Novelu zákona o výchove a vzdelávaní od Jany Žitňanskej a Radoslava Procházku (obaja KDH), ktorá mala umožniť domáce vzdelávanie aj žiakom druhého stupňa, dnes parlament zastavil. Predkladatelia chceli novelou zároveň zmäkčiť nároky pre ľudí, ktorých deti učia doma.

Podľa platného stavu môžu dieťa doma vzdelávať len osoba, ktorá má vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa predpísané pre učiteľov na prvom stupni základných škôl. Podľa neschváleného návrhu by pre vzdelávanie dieťaťa na prvom stupni platila len podmienka úplného stredoškolského vzdelania. Kto by chcel učiť svoje dieťa aj na druhom stupni, musel by mať aspoň bakalársky diplom.

Procházkovi a Žitňanskej plénum zastavilo aj novelu zákona o obecnom zriadení, ktorou chceli za istých okolností zjednodušiť možnosti na rozdelenie obce. Novela bola šitá pre obyvateľov obce Žehra, ktorí už roky zápasia s neprispôsobivými obyvateľmi. Keďže neprispôsobivých občanov je väčšina, dokážu v obecných orgánoch presadiť im vyhovujúce pravidlá.

Imunity sa nemožno vzdať

Parlament dnes odmietol dvojicu noviel Ústavy SR a Trestného poriadku Andreja Ďurkovského (nezaradený), ktorou chcel členom zákonodarného zboru pridať možnosť vzdať sa imunity. Po tom, čo parlament odmietol novelu Ústavy SR, Ďurkovský novelu Trestného poriadku stiahol.

Právo kandidovať na starostu či primátora nebude podmienené absolvovaním maturitnej skúšky. Parlament dnes odmietol novelu zákona o voľbách do orgánov samosprávy od Anny Belousovovej a Rudolfa Pučíka (nezaradení), ktorou chceli túto podmienku dostať do legislatívy. Podľa nich podmienka kvalifikácie nie je v rozpore s Listinou základných práv a slobôd, ani so zásadami antidiskriminačného zákona.

Predmanželské zmluvy nebudú

Občiansky zákonník sa novelizovať nebude, poslanci nepodporili zmeny v bezpodielovom spoluvlastníctve. Plénum dnes pri hlasovaní nepodporilo návrh poslancov za SaS Juraja Drobu a Jany Kiššovej, ktorí chceli prinavrátiť možnosť snúbencom alebo manželom slobodne vylúčiť, zrušiť, založiť alebo presne stanoviť rozsah bezpodielového spoluvlastníctva.

Plénum nepodporilo ani návrh Zmajkovičovej a Kovačócyho, aby sa doplnil zákon o priestupkoch. Chceli ňou dosiahnuť, aby bol cudzí majetok chránený pred všetkými formami poškodenia. V súčasnosti zákon poskytuje ochranu pred krádežou, spreneverou, podvodom, zničením alebo poškodením veci, v praxi sa ale podľa predkladateľov vyskytujú útoky aj v iných formách.

Zákonodarcovia neschválili ani návrh Viktora Stromčeka, ktorým by sa novelizoval zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov.

Takže žiadna hmotná zodpovednosť. Parlament neschválil novelu zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci od poslanca Radoslava Procházku (KDH). Chcel presadiť, aby funkcionári platili za škody, ktoré vedomou nedbanlivosťou spôsobili na verejnom majetku.

Obyčajný Matovič neuspel

Poslancom zo skupiny Obyčajných ľudí parlament odmietol štyri novely zákonov. Nepresadili obmedzenie objemu peňazí, ktoré štát vypláca politickým stranám, korektnejšie informovanie o cenách zájazdov, redukciu platov "multifunkcionárov" ani nové znenie zákona o voľbách do Národnej rady SR.

Prvou novelou chcel šéf hnutia siahnuť na peniaze, ktoré politické subjekty dostávajú od štátu. Za 4-ročné volebné obdobie chcel štátu ušetriť približne 10 miliónov eur. Podľa odmietnutej novely zákona o platových pomeroch ústavných činiteľov by sa siahlo na platy tzv. "multifunkcionárov", teda ľudí, ktorí zastávajú viac než jednu funkciu - napríklad poslanci, ktorí sú aj starostami, primátormi či šéfmi vyšších územných celkov. Z ďalších úväzkov mali dostávať len desať percent platu.

Novelou zákona o voľbách do Národnej rady SR chceli obyčajní presadiť, aby do parlamentu mohli ľudia kandidovať aj mimo kandidátky politických strán. Stačilo by im, aby nazbierali 5000 podpisov, zložili stoeurovú kauciu a boli by zaradení na "nestranícku kandidátku". Neuspeli ani novelou zákona o reklame. Podľa nej mali cestovné kancelárie v propagačných materiáloch uvádzať celkovú cenu zájazdu.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy