Oblačno
15°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Spišiak kryje miliónové podvody, tvrdí Slota
Zdielať na

Spišiak kryje miliónové podvody, tvrdí Slota

Polícia pod vedením policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka zametá pod koberec miliónové subvenčné podvody v rezorte pôdohospodárstva. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda Slovenskej národnej strany Ján Slota.

Toho príkladom môže byť podľa Slotu dlhoročná neúspešná snaha trénera dostihových koní a bývalého predsedu predstavenstva Žrebčína Motešice Ivana Katrinca poukázať na praktiky dvoch podnikateľov Slavomíra M. z Chorvátskeho Grobu a Jozefa Č. z Ivanky pri Dunaji.

"Pán minister vnútra robí veľkého herca pri kauzách, ktoré sú vymyslené, alebo čiastočne vymyslené, a na druhej strane tam, kde sú jednoznačné dôkazy, tu sa jeho jednotlivými útvarmi na ministerstve vnútra zametá pod koberec a nerobí sa s tým nič," povedal Slota.

Eurofondy na neexistujúce projekty

Dodal, že sú k dispozícii podpísané zmluvy, ktoré dokladujú, že prostredníctvom ministerstva pôdohospodárstva "boli brané eurofondy na neexistujúce projekty, respektíve projekty, ktoré možno boli niekde na papieri, ale nikdy sa neuskutočnili". "Respektíve, existuje len také 'křoví', ktoré má nepatrnú cenu oproti vybraným sumám," vyhlásil Slota.

Katrinec ho doplnil výpočtom projektov, na ktoré podnikatelia podľa neho získali podporu, od dvoch reálne neexistujúcich golfových areálov, na ktoré boli vyplatené dotácie dvakrát po viac ako 19 miliónov korún, šesťmiliónová (v korunách) výcviková dráha, na ktorej je len niekoľko drevených prekážok a sedemmiliónový (v korunách) projekt venovaný "zvyšovaniu životnej úrovne koní", či trojmiliónová šampiňonáreň, ktorá reálne neexistuje.

"Zastavíme sa na čísle 300-350 miliónov korún," odhadol Katrinec, aká je celková hodnota zdrojov, ktoré podľa neho firma M. získala. Polícia podľa neho "nie že vyšetruje, ale zabraňuje vyšetreniu trestných činov".

TASR/Martin Baumann

Súvisiace články