Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Malacky chceli nové učilište, prekazili to ministerstvá a vláda
Zdielať na

Malacky chceli nové učilište, prekazili to ministerstvá a vláda

So štátnymi budovami je to niekedy komplikované. V Malackách je napríklad objekt, ktorý patrí tomu, kto ho nechce a ten, kto by záujem mal, ho len tak dostať nemôže. Preto ak chcú deti študovať, musia vstávať ráno o štvrtej. Školu by pritom mohli mať obrazne povedané pod nosom...

Učilište v Malackách? Ideálne...

Tento objekt v Malackách vlastnilo pôvodne ministerstvo obrany. Mesto v ňom plánovalo vytvoriť učilište pre mladých, ktorí musia za vzdelaním cestovať minimálne do Devínskej Novej Vsi, kde sídli Centrum odbornej prípravy. Čo to znamená? "Napríklad z Podhradia musia deti vstávať o štvrtej ráno, aby sa dostali do školy, a prídu o siedmej, pol ôsmej večer," tvrdí primátor Malaciek, Jozef Ondrejka.

"Niektoré deti nechodia na strednú školu či učilište aj z finančných dôvodov," upozorňuje starosta Moravského sv. Jána Anton Emrich. Podľa mnohých by Malacky ako sídlo školy bolo pre deti ideálne. No aký osud budovu čakal?

Spletitý osud budov, v ktorých malo byť učilište

"Materiál bol už na vláde, vláda to potom zastavila, zobralo si to ministerstvo zdravotníctva," hovorí primátor Malaciek. Podľa neho bol prevod budov na rezort zdravotníctva zbytočný. "Oni o to nemali záujem." "My ako Národné centrum zdravotníckych informácií tú budovu nevyužívame. Sme spoločne naštartovali kroky, aby sme mohli previesť danú budovu," hovorí riaditeľ centra Andrej Orban.

Tieto budovy totiž už päť rokov chátrajú. Bez využitia. Spomínané centrum aj Štátny ústav kontroly liečiv by sa ich najradšej zbavili. No tieto organizácie sú príspevkové a teda za prevod či predaj majetku treba zaplatiť. "Predtým to bolo pod ministerstvom obrany. Na obce alebo samosprávne kraje mohol byť prevod bezplatný," dodáva primátor Malaciek.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy