Jasno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Ivanovi (12) nohy síce nefungujú, no šikovný je ako gymnasta
Zdielať na

Ivanovi (12) nohy síce nefungujú, no šikovný je ako gymnasta

O rómskom chlapcovi Ivanovi z osady pri Sečovciach sme už písali. 12-ročný chlapčisko dokáže so svojím telom kúsky, ktoré väčšina jeho rovesníkov iba obdivuje. A to napriek tomu, že je ťažko telesne postihnutý.

Ivan sa narodil s nevídanou anomáliou, jeho kolená sa totiž ohýbajú do opačnej strany, ako je to v prípade zdravých ľudí! Chudák chlapec sa tak pohybuje zväčša po štvornožky, vzpriamený pohyb po dolných končatinách u neho nie je možný. Napriek tomu všetkému by si zaslúžil z telesnej výchovy jednotku s hviezdičkou.

Ukázal totiž nezlomnú vôľu, ktorú by mu mohli závidieť aj viacerí dospelí. Šport miluje, naučil sa dokonca jazdiť na bicykli a korčuľovať. Cudzí mu nie je ani futbal, vraj ho hrá lepšie ako niektorí z jeho rovesníkov.

Pred kamerou TV JOJ však teraz ukázal aj niekoľko kúskov, za ktoré by sa nehanbili ani gymnasti.

Dôležitou a dobrou správou je pre 12-ročného Ivana fakt, že by mu mohli uľahčiť život lekári. Záujem o neho prejavili špičkoví odborníci. Tí tvrdia, že sa nemusí podrobiť ťažkej operácii, ale že existuje oveľa jednoduchšie riešenie.

Pomôcť by mu vraj mohla protéza. Ivanovi podľa lekárov ublížilo aj zanedbanie jeho vady, ktorú bolo treba riešiť od ranného detstva.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy