Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Sulík a SaS Galkovi stále veria, je číslo štyri
Zdielať na

Sulík a SaS Galkovi stále veria, je číslo štyri

SaS povedie do volieb predseda Richard Sulík, nasledovať bude Daniel Krajcer a Juraj Miškov. Štvorkou bude pre škandál s odpočúvaním odvolaný minister obrany Ľubomír Galko, päťkou minister práce Jozef Mihál.

Druhú päticu obsadia terajší poslanci Národnej rady SR. Šestkou bude generálna manažérka strany Jana Kiššová, nasleduje predseda poslaneckého klubu Jozef Kollár, Natália Blahová, Martin Poliačik a niekdajší kandidát na šéfa Národného bezpečnostného úradu Kamil Krnáč.

Sulík: Stavili sme na odborníkov

Kľúčovým atribútom pri výbere kandidátov bola podľa Sulíka odbornosť. „Neponúkame celebrity, na kandidátke SaS nenájdete hercov ani športovcov,“ poznamenal s tým, že rockový spevák Marián Greksa je pre stranu predovšetkým mestským poslancom a občanom.

Všetci ľudia, ktorí sa objavili na kandidátke, prešli podľa Sulíka výberovým konaním.

Poučenie z minulosti

Pri zostavovaní menoslovu strana prihliadala aj na hodnotovú orientáciu kandidátov. „Poučili sme sa z minulých volieb, že vziať na kandidátku ľudí, ktorí zdieľajú odlišné hodnoty, sa ukázalo ako chyba,“ priznal Sulík. Z prostredia mimo strany sa však na kandidátku dostal sudca Najvyššieho súdu SR Peter Paluda (21.). Na kandidátke sa naopak neobjavia traja poslanci z tohto volebného obdobia Ľudovít Jurčík, Richard Švihura a Ľuboš Majer.

Strana SaS v parlamentných voľbách prvý raz kandidovala v roku 2010. So ziskom 12,14 percenta hlasov a 22 poslaneckých mandátov sa stala treťou najsilnejšou politickou stranou.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy