Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Rusi sa búria proti Putinovi, rozprášili ich ťažkoodenci
Zdielať na

Rusi sa búria proti Putinovi, rozprášili ich ťažkoodenci

Do centra Moskvy vpochodovala divízia ťažkoodencov. Operatívne vojsko ministerstva vnútra má zabezpečiť nastolenie verejného poriadku po búrlivých protiputinovských protestoch. Tisícky ľudí vyhnali do ulíc podľa nich nečestné a nespravodlivé parlamentné voľby, v ktorých sa údajne falšovali výsledky.

Podvody s volebnými lístkami a odstavenie oponentov od možnosti hlasovať. Aj tieto machinácie mali dvojici Medvedev–Putin vyhrať voľby. Tentoraz to však Rusi nenechali bez odozvy, zaplnili ulice Moskvy a Petrohradu a žiadali nápravu.



„Sú to klamári a zlodeji. Máme dôkazy o falšovaní lístkov. Vymazali takmer 13 miliónov opozičných hlasov. Nikto ich víťazstvu neverí," vraví líder opozície Boris Nemtsov. Masový protest úrady najskôr povolili. Keď ale nahnevaní Rusi prelomili barikády a chceli sa dostať až ku Kremľu, polícia zasiahla. Tri stovky ľudí skončilo v putách. Tlač píše, že uliciach bolo 10 000 ľudí, polícia tvrdí, že demonštrovalo len 2 000.

Pochybný priebeh volieb kritizovalo aj zahraničie a žiada ich prešetrenie. „Znepokojili nás podozrenia z falšovania výsledkov, útokov na pozorovateľov a zablokovanie informácií na internete," povedal hovorca Bieleho domu Jay Carney. Pozorovatelia nezávislého združenia Golos dali pre podozrenia z manipulácie 5300 sťažností. Súčasný premiér Putin však žiadne pochybenia nepripustil.

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy