Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hubárčiť už budeme aj vo vojenských lesoch. Nezaplatíme ani cent...
Zdielať na

Hubárčiť už budeme aj vo vojenských lesoch. Nezaplatíme ani cent...

Hubári majú dôvod na radosť. Túlať sa po lesoch a hľadať chutné plody prírody budú môcť už aj vo vojenských lesoch. Nikoho to navyše nebude stáť ani cent. Počkáme si však až do ďalšej hubárskej sezóny...

Voľný vstup do vojenských obvodov začne po schválení parlamentom pre obyčajných ľudí platiť od budúceho júla. Turistiku či zber húb navyše budeme môcť na takýchto územiach absolvovať zadarmo a bez zbytočných byrokratických cvičení. Počíta s tým zákon rezortu obrany, ktorý odklepla vláda.

V súčasnosti potrebujú ľudia na vstup do vojenských obvodov povolenie. Minister obrany Ľubomír Galko predčasom zmenil presadil zmenu, na základe ktorej sa do vojenských obvodov Záhorie a Valaškovce už dostane každý, kto o to požiada. Doteraz však bolo potrebné podať žiadosť a zaplatiť kolok v hodnote 4,5 eura na jeden rok.

Pozor na výbušniny!

Oprávnenie vstupovať do vojenských lesov bez povolenia bude po novom možné, ak sa v nich nezdržíme viac ako deň. Stop bude platiť iba, ak tam bude prebiehať cvičenie či nastane krízová situácia. Ľudia budú musieť dodržiavať zákaz manipulovať s nájdenými zbraňami, strelivom či výbušninami. Inak riskujú pokutu od 100 až do 1 000 eur.

Pár hodín po nešťastí

Galkov krok však má aj svojich kritikov. Tí mu vyčítajú, že zvýši záťaž na lesy a viac ľudí so sebou prinesie i väčšie znečistenie. Paradoxné tiež je, že vláda nové pravidlá prerokovala iba deň po explózii v bývalom vojenskom obvode Javorina v Levočských vrchoch. Pri čistení lesa sa tam pri výbuchu munície ťažko zranili dve robotníčky. Viac o celom nešťastí sa dozviete z rozhovoru s jednou zo zranených žien. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy