Zatiahnuté, dážď
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Sulík Miklošovi: Chýba ti v politike česť
Zdielať na

Sulík Miklošovi: Chýba ti v politike česť

Predseda SaS Richard Sulík tvrdo kritizoval ministra financií Ivana Mikloša za postoj k eurovalu, podľa neho Mikloš spolu s Mikulášom Dzurindom zapredali Slovensko len preto, aby ich v Bruseli chválili.

"Nad týmto sa zamysli, tebe chýba česť v politike," povedal Sulík Miklošovi. Predseda SaS je presvedčený, že Mikloš so stranou po vecnej stránke súhlasí. "Pred voľbami sme mali rovnaký názor a to je tvoja osobná tragédia, tvoje politické zlyhanie, že jednu vec si myslíš a druhú vec tu teraz musíš rozprávať len preto, aby skrátka v Bruseli boli s nami spokojní, to je problém," tvrdil Sulík.

Mikloš sa ohradil proti tomu, že mu Sulík hovorí do svedomia. "Vaša politika v tejto oblasti je nezodpovedná a nehorázne populistická a ja som presvedčený, že to súvisí najmä s tým, že preferencie SaS padali a že si vyhodnotili, že na tomto ich dvihnú a darí sa im to, ale za akú cenu," vyhlásil Mikloš.

Nevie si predstaviť ďalšiu spoluprácu s SaS

Po marcových predčasných voľbách si nevie Mikloš predstaviť, aby spolu sedeli vo vláde, ak SaS zásadne nezmení stanovisko v tejto oblasti. "Ak chceme byť súčasťou eurozóny, nemôžme byť čiernymi pasažiermi. Ak ty považuješ za poctivé, aby sme brali výhody členstva eurozóny, ale aby sme sa nepodieľali na jej nákladoch, tak takýto spôsob by dostal Slovensko do izolácie," myslí si Mikloš.

Mikloš nemá problém s tým, že riadený bankrot Grécka mal byť už tak pred rokom a pol. "Problém mám ale s tým, že to, čo navrhovala strana SaS a Richard Sulík - keby sa stalo - tak by nebol riadený, ale neriadený bankrot, to je ten problém".

Predpokladom na riadený bankrot je podľa Mikloša fungujúci nástroj, teda navýšený euroval, okrem iného. "To, že dnes sú všetci zdesení z toho, že môže nastať neriadený bankrot, len ukazuje, do čoho nás strana SaS tlačila. Tlačila nás do toho, aby sa spustil neriadený bankrot Grécka a aby my sme boli tí, ktorí sme za to zodpovední," tvrdil minister financií. Iná situácia by podľa neho bola, keby bolo v Grécku referendum a Gréci by povedali, že plán pomoci nechcú. "Tak sa spustí neriadený bankrot Grécka, ale oni budú za neho zodpovední," dodal.

SITA

Súvisiace články