Oblačno
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Schvália už len rozpočet? Ostatné zákony zrejme neprejdú
Zdielať na

Schvália už len rozpočet? Ostatné zákony zrejme neprejdú

Štátny rozpočet, možnosť elektronicky požiadať o niektoré sociálne príspevky, ale aj zvýšenie minimálnej mzdy. To sú len niektoré z pripravovaných zákonov, ktoré môže pád vlády úplne stopnúť, alebo minimálne ovplyvniť. Či sa minimálna suma na výplatných páskach od januára zdvihne na 327 eur a 20 centov, je tak stále otázne.

Odvodová reforma neprešla

Z dôležitých zákonov, ktoré chcela v parlamente presadiť končiaca vládna koalícia, zrejme prejde len štátny rozpočet. Hneď potom, ako koaliční partneri stopli daňovo-odvodovú reformu, liberáli predostreli, že oni na oplátku nepodporia návrhy partnerských strán. A ani s podporou opozície nemôžu počítať. Tá má výhrady voči ich obsahu.

Rozpočet asi podporia aj liberáli

Vyzerá to tak, že prejde len jediný kľúčový zákon - ten o štátnom rozpočte. "Okrem štátneho rozpočtu nie je možné očakávať, že by v parlamente nejaký zásadnejší návrh prešiel," povedal pre agentúru SITA Mihál. SaS totiž prisľúbila, že za rozpočet zahlasuje. Liberáli po dľa Kollára nechú trvať ani na zrušení koncesionárskych poplatkov, ktoré čakajú iba na súhlas parlamentu.

Osud minimálnej mzdy je otázny

Nádej na schválenie teda zrejme okrem daňovo-odvodovej reformy nemá ani nový model financovania samospráv, séria zákonov ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej ani zrušenie koncesionárskych poplatkov.

Zvýšiť či nezvýšiť minimálnu mzdu? To je otázka, ktorou sa bude už v najbližšom čase zaoberať parlament. Viac v riporte Lucii Stráňavovej.

SITA

Súvisiace články