Polojasno
18°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
The Guardian: Slovensko je späť na mape Európy
Zdielať na

The Guardian: Slovensko je späť na mape Európy

The Guardian v správe o slovenskom hlasovaní citoval expremiéra Roberta Fica, podľa ktorého je Slovensko vďaka schváleniu eurovalu späť na mape Európy.

The Guardian: Hlasovať budú, kým nepovedia áno

Denník už skôr v humornom stĺpci o dodatočnom schválení nepochyboval. "Podľa pravého demokratického spôsobu budú (slovenskí poslanci) znova hlasovať, pokiaľ nepovedia áno," napísal The Guardian.

The Washington Post: Posledná brzda eurozóny 

Slovenské áno záchrannému fondu eurozóny (EFSF) ukončilo napätie, ktoré vyvrcholilo, keď Bratislava v utorok záchranný plán odmietla, napísal The Washington Post.

"Štvrtkové schválenie zavŕšilo drámu minulého týždňa, kedy sa niekdajší štát východného bloku Slovensko, ktoré prijalo euro v roku 2009, stalo poslednou brzdou eurozóny, keď si behom vnútropolitických bojov fakticky vzalo eurozónu za rukojemníka", píše sa vo Washington Post.

The Telegraph: Sulík hrdinom nespokojných Europánov

"Slovenské hlasovanie, o ktorom sa čakalo, že sa pretiahne do piatku, prišlo príliš neskoro, aby povzbudilo trhy," uviedol The Telegraph a upozornil, že európske burzy si pripísali počas štvrtkového obchodovania straty.

List taktiež pripomenul aj Richarda Sulíka, ktorý stál v čele odporu proti EFSF. Sulík vydržal intenzívny tlak, odmietol návrh schváliť, a stal sa tak hrdinou  pre nespokojných Európanov. "Jeho príklad ale vyvolal neistotu politikov a finančníkov, ktorí sa teraz obávajú ďalších opatrení, ktoré bude obtiažne presadiť v budúcnosti," píše sa v britskom denníku.

The Australian: Svet môže pustiť Slovensko z očí

"Vyzerá to, že svet môže konečne pustiť Bratislavu z očí," napísal austrálsky denník The Australian potom, čo sa časť slovenskej vládnej koalície dohodla s opozíciou na presadení záchranného fondu. Dodal, že tátot dohoda ukončí mesiace diskusií o podpore fondu. Denník však upozorňuje na to, že to nie je koniec príbehu: "Kríza medzitým nabopnala a rozhovory o ďalšom navýšení fondu sú na ceste."

Der Standard: Súhlas sa predsa našiel

"Na Slovensku sa nakoniec predsa len našiel súhlas k posilneniu záchranného fondu eurozóny," napísal rakúsky Der Standard. Dodal, že po utorkovom neúspešnom hlasovaní pomohol vo štvrtok opozičný SMER-SD, ale ešte pred tým parlament schválil predčasné voľby na marec 2012.

theguardian.co.uk

Súvisiace články