Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
The Telegraph: Slovenským hrdinom je Sulík
Zdielať na

The Telegraph: Slovenským hrdinom je Sulík

Slovenským hrdinom je Richard Sulík, šéf Slobody a Solidarity," píše britský The Telegraph. Sulík podľa tohto listu jasne formuloval strach ľudí z Grécka, ktoré porušovalo pravidlá a ktoré teraz žiada, aby sa o jeho luxus postarali iní.

"Priemerný Slovák, ktorého plat je najnižší v eurozóne, by podľa Sulíka musel odpracovať naviac 300 hodín, aby pokryl náklady na navýšenie slovenských záruk v ESFS," dodáva Telegraph. Sulík je kritizovaný za nacionalizmus, ale rýchlo sa stáva hlasom nespokojných más Európanov.

Le Figaro: Nepomohlo nič

" Rozhodnutie slovenského parlamentu môže dlhovú krízu zhoršiť," napísal francúzsky denník Le Figaro. " Na nič boli aj upomienky Európskej komisie, aj výzvy prezidenta Európskej centrálnej banky Jeana-Clauda Tricheta, ktorý o kríze hovoril ako o systémovej."

"Taktiež málo účinné boli uisťovania nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, že eurozóna má politickú vôľu krízu prekonať," dodal francúzsky denník

The Washington Post: Malé Slovensko sa vzoprelo

"Malé Slovensko sa vzoprelo silnejším susedom a odmietlo rozšíriť záchranný fond určený pre zadĺžené štáty a problémové banky," napísal The Washington Post. Sila Slovenska, ktorá zhatila hlavné záchranné úsilie riadené predovšetkým omnoho väčším Nemeckom a Francúzskom, iba ilustruje donkichotskú povahu európskej vlády a spackaného pokusu o záchranu.

BBC: Stali sa Slováci euroskeptikmi? 

Stalo sa Slovensko, malá krajina, ktorá vždy ťažila z členstva v EÚ, zrazu národom euroskeptikov? V utorok sa zrazu Slovensko začalo objavovať na titulných stranách svetových periodík. Zahraničné spravodajské kanály si začali rezervovať parkovacie miesta pred parlamentom. BBC hovorí aj o tom, čo bude nasledovať. Druhé hlasovanie sa uskutoční v najbližších dňoch resp. týždňoch. S podporou Ficovej strany SMER je tu nádej na úspech.

The Australian: Dohoda narazila do múru v Bratislave

Podľa spravodajského serveru The Australian, kríza v eurozóne dosiahla pre chýbajúce jasné politické vedenie nového dňa. Taktiež dodal, že posledné záchranné plány zastavilo maličké Slovensko. "Pozoruhodné predstavenie dohody 17-ich krajín narazilo do múru v Bratislave, v metropole krajiny, ktorá euro prijala len v roku 2009," pripomenul The Australian.

Dodal, že nová situácia zrejme povedie k ešte väčšiemu rozčarovaniu voličov v Nemecku a v ďalších krajinách, kde je verejnosť nešťastná z neradostných vyhliadok pre biednu grécku ekonomickú discpilínu.

Frankfurt Allgemeine Zeitung: Prehra neznamená definitívne nie

"Prehra slovenskej premiérky Ivety Radičovej neznamená definitívne slovenské "nie" k posilneniu EFSF," napísal FAZ. Dodal, že sociálnodemokratický SMER-SD niekdajšieho premiéra Roberta Fica chce pre návrh zdvihnúť ruku behom druhého hlasovania, ktoré sa môže uskutočnisť ešte tento týždeň.

The Time: Môže malé Slovensko odsúdiť euro?

Časopis Time hovorí o tom, že utorková kríza ukázala krehkosť slovenského politického systému. Hoci Slovensko na koniec euroval podporí, krajina dala svetu ďalší dôvod k obavám o budúcnosti európskej menovej politiky.

www.telegraph.co.uk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy