Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Streľba, nehody, znásilnenia. Smutné výročie sovietskej invázie do ČSSR
Zdielať na

Streľba, nehody, znásilnenia. Smutné výročie sovietskej invázie do ČSSR

Vyše 100 mŕtvych a ďalšie stovky zranených. Taká bola bilancia invázie piatich vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968. Tá začala 20. augusta presne pred štyridsiatimi troma rokmi o pol dvanástej v noci.

V nasledujúcom týždni sa stal rozhlas pre mnohých Čechov a Slovákov najdôležitejším zdrojom informácií, ktorý možno zabránil zbytočným provokáciám a krviprelievaniu. Napriek tomu si invázia armád Sovietskeho zväzu, Poľska, Východného Nemecka, Maďarska a Bulharska vyžiadala obete na životoch a vážne zranených.

Medzi prvé obete okupácie na Slovensku patrila len pätnásťročná študentka Danka Košanová, ktorú 21. augusta popoludní na schodoch Univerzity Komenského v Bratislave zasiahla guľka do bedrovej oblasti. Po prevoze na chirurgickú kliniku Fakultnej nemocnice zraneniu podľahla.

Najväčšie straty boli po strete sovietskych vojakov s neozbrojeným davom v okolí budovy Československého rozhlasu v Prahe. Obete hlásili aj z Liberca, Bratislavy, Košíc či ďalších miest. Okupácia si do konca roka vyžiadala 108 mŕtvych a približne 500 ťažko zranených. Na následky streľby zomrelo 53 ľudí, z toho vraj 16 na Slovensku.

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy