Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slováci zachraňujú českých turistov niekoľkokrát denne
Zdielať na

Slováci zachraňujú českých turistov niekoľkokrát denne

UŽ to vedia aj za riekou Moravou. Slovenskí záchranári majú plné ruky práce s českými turistami. Podľa ich odborníka na cestovný ruch Tomia Okamuru sa tomu ale nemožno čudovať - Česi totiž nie sú príliš opatrní a disciplinovaní.

Problémy českých turistov na slovenskom území rozoberá vo svojom článku server idnes.cz. V sobotu riešili záchranári problémy 67-ročnej českej turistky, ktorá bola úplne vyčerpaná a nebola schopná pokračovať v túre na chatu na Kubínskej holi. Chvíľu na to zamestnala záchranárov opäť Češka, 25-ročná žena si zranila členok.

Horská služba neoddychovala ani v noci zo soboty na nedeľu. O pol jedenástej vyrazili jej členovia v Slovenskom raji za českým turistom, ktorý si rozbil hlavu. Tá mu silno krvácala a nasledoval prevoz na ďalšie ošetrenie.

Ako uvádza webová stránka slovenskej Horskej služby, v nedeľu boli záchranári v prípade českých turistov v akcii dvakrát. Jeden zo zásahov sa udial na najvyššom vrchole Nízkych Tatier. "Popoludní požiadali o pomoc českí turisti, ktorí boli na Ďumbieri. Ich 47-ročný kolega náhle skolaboval," uvádzajú záchranári. Muž pocítil bolesť v hrudníku, potom spadol a ostal ležať v bezvedomí. Na miesto okamžite letel vrtuľník z Popradu a turista putoval do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

Kuriózny je prípad z konca júna tohto roku. Slovenskí horskí záchranári pátrali v Malej Fatre po 46-ročnom Čechovi, ktorý sa stratil svojej skupine. V akcii bolo 10 profesionálnych a 2 dobrovoľní záchranári, plus dvaja psi. Napokon sa dozvedeli, že muž si objednal taxík do Žiliny a odtiaľ odcestoval do Prahy!

Slovensko je pre Čechov druhou najobľúbenejšou zahraničnou destináciou. "Česi sú menej opatrní a disciplinovaní ako turisti zo západu. Ich prístup k pokynom a varovaniam Horskej služby je laxný," vraví viceprezident Asociácie českých cestovných kancelárií a agentúr Tomio Okamura.

Pred mesiacom zahynula v Západných Tatrách po páde 64-ročná česká turistka. Osudným sa jej stalo pošmyknutie v zradnom horskom teréne. Viac si pozrite v našom videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy