Oblačno
15°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Výstavba diaľníc nejde takým tempom ako v okolitých krajinách. Môže sa to zmeniť?
Zdielať na

Výstavba diaľníc nejde takým tempom ako v okolitých krajinách. Môže sa to zmeniť?

SLOVENSKO / Výstavba diaľníc je dlhodobý slovenský problém, ba až hanba. Jednou z príčin tohto neradostného stavu je to, že od začiatku procesu až po odovzdanie nejakého úseku autostrády prejde priemerne 14 rokov. Napríklad takí Poliaci to dokážu za 8 rokov.

"14 rokov nie je primeraná doba, tu by som nerád chodil okolo horúcej kaše. Mnohé veci predražujme a naťahujeme v čase," reagoval vtedajší minister dopravy Pavol Lančarič. Jeden z legendárnych nesplnených politických sľubov znie, že diaľnica spojí Bratislavu s Košicami do roku 2010. Vyriekol to Robert Fico, keď bol prvý raz premiérom.

"Ak sa bavíme aj o druhej rúre tunela Branisko, tak realisticky je to rok 2032," povedal dopravný analytik Ondrej Matej. Posledná nerozostavaná časť medzi dvomi najväčšími slovenskými mestami je takmer 14-kilometrový úsek na severe Turany - Hubová. Ministerstvo dopravy už podalo žiadosť o vydanie územného rozhodnutia, v lete by chceli vyhlásiť obstarávanie na zhotoviteľa. Odhadované náklady presahujú miliardu eur. "Tunelový variant je dnes jediná možná alternatíva," uviedol minister dopravy Jozef Ráž. Dve obce v dotyčnej lokalite sa však odvolali - Krpeľany a Ratkovo. Obávajú sa, že budú mať menej vody, ktorá bude ešte obtekať okolo tunela a bude nekvalitná. 

D1 sa však nekončí pri Košiciach, pokračovať má až po Ukrajinu. Podľa aktuálnej štúdie by diaľnica mala ísť severne od Michaloviec. Viac ako 70 kilometrový úsek má stáť približne miliardu, štát na to aktuálne vyčlenené peniaze nemá. Hudbou budúcnosti je aj úvaha o novom 40-kilometrovom úseku R1 na západe, ktorý by bol súbežný s aktuálnou D1 medzi Bratislavou a Trnavou. Táto trasa je totiž bežne preťažená, a bude ešte viac. "Odťaží to D1, netreba budovať štvrtý pruh a zároveň máme súbežnú cestu, na ktorú sa dá presmerovať doprava," vysvetlil minister Ráž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy