Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Slovenskej ekonomike sa darí, v opatreniach sú ale nedostatky
Zdielať na

Slovenskej ekonomike sa darí, v opatreniach sú ale nedostatky

BRATISLAVA / Ekonomika naštartovala rok 2024 najrýchlejším tempom za posledné dva roky. Po marcových prepadoch sa nakopol aj priemysel a dobre je na tom aj zamestnanosť. Klesá inflácia a rastú mzdy. Takýto pozitívny ekonomický mix tu nebol už dlho. Kostlivec v skrini sú vládne opatrenia na konsolidáciu, ktoré stále chýbajú.

​Slovenská ekonomika rastie najrýchlejšie za posledné dva roky. Aj v európskom porovnaní sme na tom dobre. "Medziročne vzrástla o 2,7 percenta a po sezónnom očíslení dosiahol medzikvartálny rast o 7,1 percenta," povedala Alžbeta Ridzoňová, riaditeľka makroekonomických štatistík štatistického úradu Slovenskej republiky. Za solídnym rastom je najmä domáca spotreba, ktorá sa po roku opäť nakopla.

"Domácnosti vplyvom klesajúcej inflácie začali viac míňať," poznamenala Ridzoňová. Pozitívne na tom bol aj zahraničný obchod, od ktorého je naša ekonomika závislá. "Vývoz prevyšoval dovoz, čo udržalo saldo zahraničného obchodu v pozitívnych číslach," dodala. Kladne skončil v apríli po marcových prepadoch aj priemysel. "Práve automobilový priemysel, ktorý je kľúčovým odvetvím tu zohral významnú úlohu," priblížil Ľubomír Koršňák, analytik Unikredit Bank.

Nízke sú aj čísla nezamestnanosti, ktorá je na historických minimách a po dvoch rokoch rastú aj reálne mzdy.

Čísla sú dobré, čaká sa na vládu

"Reálne mzdy rastú na 1 447 eur. V hrubom tak zamestnanci dostávali v priemere o 120 eur viac ako na začiatku 2023," informoval
Ivan Chrappa, riaditeľ odboru štatistiky práce štatistického úradu. Pre tento dobrý ekonomický mix nám nakoniec neznížili hodnotenia ratingové agentúry. Čakajú však na konsolidačné opatrenia vlády, ktoré stále chýbajú. "Je veľmi dôležité aby táto vláda prišla s konsolidačným balíčkom," vyjadril Marek Ličak, riaditeľ odboru finančnej stability Národnej banky Slovenska.

Minister financií Kamenický sľúbil predstaviť nový konsolidačný balíček do tohto leta. Veľa času vláde teda neostáva, aby upokojil finančné trhy a investorov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy