Jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Sezóna kliešťov opäť začína. Najlepšia prevencia je dlhé oblečenie a repelenty
Zdielať na

Sezóna kliešťov opäť začína. Najlepšia prevencia je dlhé oblečenie a repelenty

SLOVENSKO / V priemere až 20 percent kliešťov, ktoré sa podarilo z voľnej prírody nazbierať bolo infikovaných boreliou. To sú výsledky minuloročného monitoringu vedcov. Preto ak idete do prírody odporúčajú dlhé oblečenie a používať aj repelenty. Najviac infikovaných kliešťov na boreliu bolo v zámockom parku v Malackách. Najlepšia je prevencia, dlhé oblečenie, opakovane aplikovať repelenty a po návrate z prírody, dôkladne si skontrolovať telo. Naši vedci skúmajú aj exotické kliešte.

​Pracovníci medicínskej zoológie monitorujú výskyt kliešťov v niektorých častiach Bratislavy. Volajú to takzvané vlajkovanie. Podľa toho koľko kliešťoch rôznych štádií vývoja sa im podarí zachytiť na bielu plachtu vedia určiť ich výskyt. Lymfy boli voľným okom ťažko viditeľné. Samička kliešťa, ktorá číhala na tráve na nejakého hostiteľa sa chytila na plachtu. Skončila v laboratóriu.

Najviac infikovaných kliešťov bolo v Malackách

"Po nazbieraní kliešťov v prírode kliešte pod lupou pourčujeme, a rozdelíme na larvy, nymfy a dospelé jedince a následne vyizolujeme DNA, ktorú následne spracovávame," opísala Veronika Rusňaková-Taragelová, vedúca oddelenia Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied v Bratislave. V zariadení prebieha analýza, podľa ktorej sa bude dať zistiť, či kliešte boli infikované boreliou.

V Slovenskej akadémii vied bolo najmenej infikovaných kliešťov a to bolo 6 percent a na iných lokalitách ako Železná studienka, či Lamačský Kačín, tam bolo 18 až 20 percent infikovaných kliešťov, čo sa týka borelií. "Zaujímavosťou bolo, že v zámockom parku v Malackách sme zistili takmer 50 percent infikovaných boreliami," dodala Rusňaková-Taragelová. 

Na Slovensko sa dostali aj exotické kliešte 

Odborníci odporúčajú v parkoch a v blízkosti detských preliezok pravidelne kosiť trávu, keďže kliešte nemajú rady sucho, a rady sa zdržujú na steblách trávy. "V lekárňach sú rôzne prípravky, ktoré sú účinné," uviedla Rusňaková-Taragelová. Podľa odborníkov treba po návrate z prírody telo prezrieť aj viackrát. Netreba panikáriť ale kliešťa vybrať pinzetou a miesto dezinfikovať. "Môžu kliešťa poslať k nám, prípadne ho doniesť. Ideálne v nejakej malej nádobke, ktorá je naplnená alkoholom liehom," povedala Rusňaková-Taragelová.

Cez sťahovavé vtáky sa do Európy dostali aj kliešte, ktoré našťastie ešte na Slovenku nemáme, sú len v laboratóriu SAV. "Napríklad hyalomma marginatum, sú významné prenášače vírusu krymsko konžskej hemoragickej horúčky, alebo ritcekttsii. Ale v našich podmienkach to zatiaľ nehrozí, ale vplyvom globálneho oteplenia nevieme, čo príde," priblížila Mária Kazimírová, samostatná vedecká pracovníčka Ústavu zoológie Slovenskej akadémie v Bratislave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy