Jasno
20°
Bratislava
Blanka
16.6.2024
Vysokoškolák a 54 ďalších. Polícia stotožnila ľudí, ktorí schvaľovali atentát na premiéra
Zdielať na

Vysokoškolák a 54 ďalších. Polícia stotožnila ľudí, ktorí schvaľovali atentát na premiéra

BRATISLAVA / NAKA eviduje od minulotýždňového atentátu na premiéra Roberta Fica 153 informácií alebo podnetov súvisiacich so schvaľovaním pokusu o vraždu alebo s nenávistnými prejavmi. Z toho v 55 prípadoch už polícia stotožnila autorov príspevkov a prípadmi sa ďalej zaoberá. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) o tom informoval na piatkovej tlačovej konferencii s policajným prezidentom Ľubomírom Solákom.

"Ide o rôznorodú škálu osôb, či už sú to muži alebo ženy, či úroveň vzdelania alebo pracovného zaradenia," upozornil Solák. Informoval napríklad o obvinení 40-ročnej ženy z Nitry stíhanej na slobode, muža z Dunajskej Stredy, u ktorého vykonali domovú prehliadku a je podaný návrh na väzbu, či o obvinenom študentovi vysokej školy z Bratislavy. Všetkých stíhajú pre komentáre schvaľujúce trestný čin zverejnené na sociálnej sieti. Páchateľom hrozí až jeden rok odňatia slobody.

Policajný prezident uviedol aj konkrétne prípady. Niektorí sú stíhaní na slobode iní sú už aj vo väzbe. Toto je len zlomok toho, čo koluje po internete. "Citujem. Máte nového národného hrdinu? Deň narodenia tohto odvážneho muža by mal byť štátnym sviatkom. Všetci hovoria o nejakom postrelenom politikovi, ja vidím iba mafiánskeho bossa zodpovedného okrem iného za tisícky mŕtvych kvôli skolabovaniu zdravotníctva. Prajem mu to a nehanbím sa to povedať nahlas. Hešteg mŕtvy Fico, dobrý Fico. Vydarený deň, koniec citátu. Citujem, mastný trest? Tomu chlapovi pošlem na účet prachy aby to mal v base ľahšie, ďakujem za väčšinu Slovákov," povedal Solák.

Poriadne si zavaril aj tento muž, ktorý sa po antentáte na Roberta Fica vyhrážal ďalším politikom vrátane ministra Eštoka. "Človek, ktorý sa vyhrážal viacerým poslancom aj ministrom je už vo väzbe," doplnil Eštok. Špecializované policajné vyšetrovacie tímy pátrajú aj po ľuďoch, ktorí sa vyhrážajú členom vlády, opozičným lídrom, ale aj pani prezidentke.

Podozrivé príspevky naďalej vyhodnocujú

Minister opakovane deklaroval nulovú toleranciu na vyhrážky, schvaľovanie trestného činu a ďalšie nenávistné prejavy. "Naďalej pokračujeme v dôkladnom vyhodnocovaní podozrivých príspevkov, ktoré nám boli oznámené alebo ktoré sme odhalili v rámci posilneného výkonu služby," skonštatoval.
Okrem nenávistných prejavov polícia preveruje aj vyhrážky prezidentke Zuzane Čaputovej či predsedovi Progresívneho Slovenska Michalovi Šimečkovi.

Šéf rezortu takisto informoval, že vo veci atentátu na premiéra posilnili vyšetrovací tím o ďalších dvoch expertov. Dodal, že vyšetrovanie pokračuje a prešetrujú sa všetky verzie.

Pozrite si celú tlačovú besedu ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka a policajného prezidenta Ľubomíra Soláka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy