Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Krik v parlamente. Poslancov rozhádali lieky
Zdielať na

Krik v parlamente. Poslancov rozhádali lieky

Rokovanie o novom zákone o liekoch začalo naozaj búrlivo. Minister zdravotníctva navrhuje mnoho zmien. Chce, aby pacienti dostávali lieky na zľavu a tiež, aby lekári namiesto názvu konkrétneho lieku predpisovali iba účinnú látku.

Viac ako 1000 pripomienok k zákonu predpovedalo horúcu diskusiu v pléne. Poslancov však táto téma veľmi nevzrušila. Poslanec Lazár to komentoval takto: "Napriek tomu, že viacerí poslanci sú tu potenciálni pacienti, tak ich to nezaujíma." Búrlivú diskusiu musel ukľudňovať Béla Bugár.

Kým koalícia tvrdí, že zo 150 milionóv € sa má ušetriť  po prijatí zákona tretina, opozícia o tom pochybuje. Tvrdí, že zákon nahráva monopolizácii lekární. Lazár: "Ľudia na tom neušetria absolútne nič, tu ide len o to, aby na tom niekto zarobil."

Zákon okrem iného dáva lekárňam možnosť poskytovať zľavy. Lekárom káže predpisovať nie názvy, ale účinnú látku a lekárnikom nariadaďuje vydávať najlacnejšie lieky. Zákon z dielne ministra Uhliarika však neprišiel podporiť ani jeden z poslancov KDH.

Napriek pochybnostiam zákon putuje schvaľovacím procesom ďalej a pravdepodobne ho parlament schváli už koncom augusta.

Isifa/ ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy