Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Hrozí našim národným parkom prepúšťanie? Niekde môže ísť až o tretinu zamestnancov
Zdielať na

Hrozí našim národným parkom prepúšťanie? Niekde môže ísť až o tretinu zamestnancov

SLOVENSKO / Hrozí našim deviatim národným parkom prepúšťanie? Riaditelia dostali od ministerstva životného prostredia email, v ktorom ich vedenie žiada o zníženie počtu zamestnancov. Podľa rezortu by sa mal počet pracovníkov niekde znížiť až o tretinu.

"Sme obdržali od zriaďovateľa včera informáciu, že sa máme pripraviť na zníženie počtu zamestnaneckých miest," uviedol riaditeľ Správy Národného parku Slovenský kras Milan Olekšák. "Nevieme si to zatiaľ predstaviť, ale budeme sa to snažiť nejako utiahnuť," reagovala riaditeľka Správy Národného parku Poloniny Martina Vlasáková. "Toto je email, ktorý by som povedal symbolicky na Deň Zeme adresovalo vedenie rezortu životného prostredia jednotlivým správam národných parkov s pokynom pripraviť prepustenie 80 zamestnancov," konštatoval enviromentálny expert Michal Kiča. 

Na Slovensku máme dovedna 9 národných parkov, zmeny sa majú týkať všetkých. "Na Správe NP Poloniny má byť prepustených 6 zamestnancov, nedostali sme pokyn, ktorých máme prepustiť resp. aké pozície," konkretizovala Vlasáková. V prípade najstaršieho slovenského parku - TANAP -u žiada ministerstvo o zníženie počtu zamestnaneckých miest o 30. Rozprávali sme sa s jeho hovorkyňou, povedala nám, že sa, zatiaľ, vyjadrovať nebudú.

Prepúšťanie zamestnancov sa týka aj NP Slovenský Kras, tu by sa ich počet mal znížiť o 6 ľudí. O aké pozície národný park príde, zatiaľ jasné nie je. Jeho riaditeľ však už teraz hovorí o veľkom riziku a obáva sa toho, že v budúcnosti dôjde k obmedzeniu služieb, ktoré správa národného parku verejnosti poskytuje. "Hlavne čo sa týka poskytovania odborných stanovísk pre rozhodovaciu činnosť orgánov štátnej správy, prípadne aj samotnú terénnu činnosť pri starostlivosti o ekosystémy a o druhovú ochranu," reagoval riaditeľ Milan Olekšák. "Prakticky to bude znamenať personálny kolaps národných parkov," povedal Kiča. 

O reakciou sme požiadali ministerstvo životného prostredia. Cez oficiálny mail pre média nik neodpovedal. Počas dňa sme viackrát telefonovali aj s riaditeľom odboru riadenia národných parkov na ministerstve, podľa ktorého zverejní ministerstvo svoje stanovisko čo najskôr.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy