Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Zuzana Čaputová pre TV JOJ: Nie je jednoduché byť ženou v líderskej pozícii
Zdielať na

Zuzana Čaputová pre TV JOJ: Nie je jednoduché byť ženou v líderskej pozícii

BRATISLAVA / Prezidentka má za sebou 5 rokov vo funkcii hlavy štátu, ktoré hodnotí pozitívne. V rozhovore s Barborou Jánošovou prezradila, že najviac jej budú chýbať ľudia, ktorých stretávala počas výkonu. Na čo sa najviac teší po návrate do "normálneho života"?

​​​Ktoré miesto v paláci je vaše najobľúbenejšie?

Fíha, keď poviem záhrada, tak to nie je miesto v paláci, ale mám veľmi rada to miesto, aspoň keď mám možnosť sa na ňu pozerať. Kaplnka má veľmi príjemnú atmosféru, sala terrena je tiež veľmi príjemná. Tieto dve miestnosti pre mňa symbolizujú najmä pracovné úkony a stretnutia, ale musím povedať celkovo, že ten palác je krásny. Je to miesto, ktoré má svoju peknú atmosféru a som veľmi rada, keď sem môžu prísť ľudia a pozrieť sa na to.

A teraz úplne úprimne. Naozaj vám to, čo ste robili posledných päť rokov nebude chýbať?

Budú mi chýbať ľudia. Jednak, samozrejme, môj bezprostredný tím, pretože ich mám ľudsky veľmi rada. Sú to skvelí, talentovaní ľudia. Budú mi chýbať aj ľudia, ktorých som stretla počas výkonu toho mandátu, či už na Slovensku alebo vo svete. Nečakané stretnutia v rôznych kútoch Slovenska, kde stretávam úžasných ľudí, ktorých som predtým nepoznala a ani ich životný príbeh. Toto bola a je krásna pridaná hodnota tej roboty.

​Akou ste boli prezidentkou?

V mnohom to bolo iné, než obdobia mojich kolegov. Samozrejme, bola som prvou ženou v tomto regióne a často som hovorila, že som tento rozmer podcenila. Nie je jednoduché byť ženou v líderskej pozícii. Druhá vec, že to obdobie sa nedá odpojiť od môjho mandátu, ktoré bolo spojené s množstvom kríz. Či už tých externých, ako dvojitá energetická kríza alebo každý rok iná vláda - päť rokov, päť vlád.

Takže som bola prezidentkou, ktorá vykonávala svoj mandát v krízach. Ja dúfam, že som bola skôr bodom, ktorý tú situáciu upokojoval, vracal pozornosť k vecnosti a ktorý sa snažil o ochranu ústavnosti. V neposlednom rade aj o nejaký prínos pozitívnych emócií, ako je empatia, do výkonu tej služby.

Vy ste zatiaľ nehovorili, čo budete robiť ďalej, ale volali vás aj do politiky?

Ja som sa veľmi skoro odpovedala na tieto potenciálne možnosti, že sa do politiky nechystám. Potrebujem vyslovene preladiť, zmeniť to, čo robím. Na chvíľku si, samozrejme, trochu oddýchnuť.

V čom je iná Zuzana Čaputová dnes a Zuzana Čaputová v roku 2019?

Prvé, čo mi spontánne napadlo, že som unavenejšia, prirodzene. Ale to sa dúfam dá vyriešiť časom. Rozhodne som obohatená o množstvo skúseností. Bola to a je to obrovská škola života. Naučila som sa množstvo vecí, pretože každý, kto do toho vstupuje, je špecializovaný na nejakú oblasť a táto pozícia je veľmi širokospektrálna a postihuje veľmi veľa oblastí vnútornej a zahraničnej politiky.

Pokračovanie rozhovoru nájdete vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy