Polojasno
22°
Bratislava
Vyhlásenia Zuzany Čaputovej a Petra Pellegriniho po voľbách
Zdielať na

Vyhlásenia Zuzany Čaputovej a Petra Pellegriniho po voľbách

BRATISLAVA / Vyjadrenia ešte aktuálnej prezidentky Zuzany Čaputovej a novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho k povolebnej atmosfére.

Čaputová: Slovné útoky nemajú konca

"Atmosféra na Slovensku je aj po voľbách poznačená nenávisťou. Zastavme to prosím skôr, ako sa nám to vymykne spod kontroly.
Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka bez ohľadu na jeho politický názor. Ponižovanie, dehumanizácia, vulgárne nadávky na ulici a nenávistné komentáre na sociálnych sieťach smerované verejne známym osobnostiam, novinárkam, novinárom, športovcom športovkyniam, politikom a političkám len preto, že nesúhlasíme s ich postojom alebo prácou sú neprijateľné. Osobitne nebezpečné a odsúdeniahodné je podnecovanie k takémuto konaniu z pozície politickej moci.
Slovné útoky nemajú konca, podnecujú sa navzájom. Majme silu pretrhnúť túto reťaz hnevu. Osloboďme sa od potreby reagovať na všetko. Nechajme ho nech sám vyznie do prázdna.
Je úplne prirodzené, že máme rôzne názory, že spolu nesúhlasíme, ale diskutujme o tom v rovine argumentov, nie útokov na ľudskú dôstojnosť. Lebo odsudzujúca nadradenosť nám nepomáha. Súťaž vo vyjadrovaní frustrácie nepomáha. Sarkazmus, zosmiešňovanie na úkor druhých tiež nepomáha. Mať rešpekt k druhému, k jeho človečenstvu, to pomáha.
Sme ľudia, rôzni, odkázaní žiť v tejto dobe v tejto krajine. Spolu. V časoch, ktoré nebudú ľahké. Neopúšťajme preto čo je správne, ľudské, slušné. A že tak neurobia všetci? To je ich zodpovednosť.
Moje konanie, naše konanie má podliehať jedinému. Dôvere v jeho správnosť. Buďme k sebe lepší, potrebujeme sa navzájom," vyjadrila sa prezidentka Zuzana Čaputová. 

Peter Pellegrini: Mali by sme byť schopní prijať rozhodnutie väčšiny

"Vážení spoluobčania, ako budúcu hlavu štátu ma nesmierne mrzí, že politické vášne a rozdeľovanie spoločnosti nabrali po voľbách nové a veľmi nebezpečné rozmery, ktoré priamo zasahujú do spolužitia rodín, priateľov, či kolegov na pracovisku. Skúška z demokracie nespočíva len v tom, či dokáže krajina zorganizovať slobodné a demokratické voľby. Ale aj v tom, či sme schopní prijať rozhodnutie väčšiny, zmieriť sa s tým, že mohlo byť iné ako naše osobné a rešpektovať ho nie z úcty k víťaznej politickej strane či kandidátovi, ale z úcty k svojim spoluobčanom a demokracii. Je mi veľmi ľúto verejných prejavov nenávisti, nie k víťazovi volieb, ale k ľuďom, ktorí mu prejavili svoju dôveru. Je mi ľúto, že sú vystavovaní čoraz ostrejším, osobným, politickým i mediálnym útokom. A veľmi ich prosím, aby túto politiku nenávisti neopätovali, pretože to je oheň, ktorý veľmi ľahko vzplanie, ale uhasiť ho je takmer nemožné. Frustrácia tých, ktorí si želali iný volebný výsledok je ľudsky pochopiteľná, ale nedokážem si predstaviť, že vo vyspelých krajinách písali rešpektované médiá o voľbách o tom, že ich občania stratili rozum, že prehrali hodnoty demokracie, či vlastenectva, a že sa netreba čudovať ľuďom, ktorí chcú túto krajinu opustiť. Nerozumiem ani politickým výzvam na občiansky odpor, na nasadenie si boxerských rukavíc, či na masívny odchod zo Slovenska. A naozaj ma mrzia verejné prejavy kolektívnej nenávisti voči celým sociálnym skupinám ako sú napríklad starší ľudia. To je nielen neprípustné, ale aj mimoriadne nebezpečné. Plne rešpektujem, že každý má právo na svoj politický názor, má právo ho aj vyjadriť. Ale spôsobom, ktorý nebráni ani vyjadreniu iného názoru, a ktorý vopred nedehonestuje jeho nositeľa. Veril som, a stále verím, že hodnoty pokoja, zmierenia a súdržnosti sú hodnotami univerzálnymi, ktoré oslovujú ľudí na Slovensku naprieč celým politickým spektrom. Na mojom sľube, že budem za tieto hodnoty, ako hlava štátu, bojovať sa nikdy nič nezmení. Chcem úprimne a ľudsky poprosiť každého jedného z vás, ktorému na našej krajine záleží, aby svojím konaním k týmto hodnotám aj skutočne prispel. Žijeme náročné časy, ktoré vieme zvládnuť len ako jedno súdržné spoločenstvo. Rozumiem, že je to obrovská výzva a cesta k zjednotenému Slovensku bude naozaj ťažká. O to dôležitejšie je, aby sme práve na túto cestu čím skôr spoločne vykročili."

Najčítanejšie správy