Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na východe Slovenska stále bojujú so žltačkou. Chystajú rozsiahle očkovania
Zdielať na

Na východe Slovenska stále bojujú so žltačkou. Chystajú rozsiahle očkovania

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Hygienici musia zatiahnuť ručnú brzdu. Dôvodom je extrémny výskyt žltačky v košickom a prešovskom kraji. Táto infekčná choroba, známa aj ako choroba špinavých rúk sa šíri najmä v osadách. Pomôcť by malo očkovanie detí vo veku približne dvoch rokov.

​Počet nakazených stále stúpa

Východné Slovensko bojuje so žltačkou už takmer dva roky. Počet nakazených tu stále pribúda. "V Košickom kraji sme zaznamenali skoro dvetisíc pozitívnych prípadov a lekársky dohľad sme vydali viac ako 13-tisíc osobám," informovala Zuzana Dietzová, regionálna hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach.

Prenosné infekčné ochorenie by mohla zastaviť vakcína pre deti do 2 rokov. V epicentrách nákazy však preventívne očkovanie nefunguje optimálne. V ankete  v epicentre nákazy nám obyvatelia o žltačke veľa povedať nevedeli. Hygienici preto rozhodli o vytvorení špeciálnych očkovacích skupín. Tie by mali pôsobiť priamo v v ohrozených komunitách. Podanie vakcíny bude dobrovoľné a bezplatné.

​Plánujú sa rozsiahle očkovania

"Obec ako taká vytipuje miesto, pediater alebo zdravotná sestra určí čas a priestor. Dodajú sa očkovacie látky na základe objednania a deti sa zaočkujú," uviedla hlavná hygienička Slovenskej republiky. "Nezastavíme ten proces šírenia, tie nákazy tu budú, ale snažíme sa, aby neboli v takých veľkých počtoch ako sú teraz," dodala Janka Stašková, regionálna hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Michalovciach.

Očkovanie má pomôcť aj nemocniciam. Detskí pacienti vo vážnom stave totiž musia byť hospitalizovaní. Liečba je dlhá a finančne náročná."K plnému zaplneniu nedošlo, ale boli stavy, keď sme boli na hranici našich kapacít a museli by sme rozširovať náš lôžkový fond," povedal primár infektológie v Nemocnici Michalovce Štefan Zamba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy