Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Epidémia žltačky: v okrese Michalovce hlásia desiatky prípadov
Zdielať na

Epidémia žltačky: v okrese Michalovce hlásia desiatky prípadov

STRÁŽSKE / V okrese Michalovce evidujú viac ako 70 prípadov žltačky. V ohniskách nákazy preto vykonali dezinfekciu a prijali mimoriadne opatrenia. Časť infikovaných už museli dokonca hospitalizovať v nemocnici. Kritická situácia je najmä v meste Strážske.

Ohnisko nákazy je okraji mesta. V sociálnych bytoch tu žije marginalizovaná skupina obyvateľov. "Je potvrdených 12 prípadov a je tam oficiálne 120 až 130 občanov," informoval primátor mesta Strážske Patrik Magdoško. Samospráva vydezinfikovala objekty aj verejné budovy. Pohyb rizikových osôb je možný iba v najnutnejších prípadoch. "Monitorujeme, kto kedy prichádza a odchádza orientačne, že kam ide," uviedol člen miestnej poriadkovej služby. 

Infikovanou skupinou sú najmä deti a mládež. Hygienici tu preto v rámci prevencie nariadili plošné očkovanie. "Celú školu, čiže všetkým žiakov na základnej škole a pretože sme mali aj prípad v materskej škole, aj tam sme dali všetky deti zaočkovať," informovala regionálna hygienička RÚVZ Michalovce Janka Stašková. Ešte väčšie ohnisko žltačky sa nachádza v michalovskej rómskej osade. V tunajšej nemocnici je aktuálne hospitalizovaných až 16 osôb. "Napadnutie vírusom je, čo sa týka pečene, veľmi intenzívne. Sú typické príznaky spavosť, únava, tráviace ťažkosti a ožltnutie pacienta," vysvetlil primár infektológie v michalovskej nemocnici. V rizikových oblastiach by mala zastaviť žltačku zvýšená dezinfekcia rúk. Hygienici tu zároveň neodporúčajú organizáciu hromadných podujatí.

Súvisiace články