Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Samosprávam chýbajú peniaze. Obyvateľov tak čakajú vyššie poplatky za smeti či dane
Zdielať na

Samosprávam chýbajú peniaze. Obyvateľov tak čakajú vyššie poplatky za smeti či dane

PRIEVIDZA/ZLATÉ MORAVCE / V porovnaní s minulými rokmi chýba samosprávam pol miliardy eur. Už to začínajú cítiť aj samotní obyvatelia. V týchto dňoch ich v schránkach čakajú nové výmery za smeti či dane. Poplatky išli hore. Niekde aj o desiatky percent.

​Samosprávam chýbajú peniaze a najviac to pocítia samotní obyvatelia. Naprieč celým Slovenskom sa zvyšovali dane a poplatky za komunálny odpad. "Niektoré samosprávy zvyšovali dane, aby dokázali zagarantovať základné služby," uviedol Jozef Božik, predseda ZMOS. 

"Mestá museli zvyšovať dane a poplatky, aby vôbec dokázali poskytovať služby. Minimálne o 30 až 40 percent sa zvyšovali dane z nehnuteľností, o 10 percent a viac sa zvyšovali poplatky za odpad," informoval Richard Rybníček, prezident Únie miest Slovenska.

Svoje o tom vedia aj v Prievidzi

Peniaze z podielových daní im zaplátali iba 40 percent rozpočtu. Zvyšovať tak museli dane aj cenu za odvoz a likvidáciu komunálneho odpadu "Pri 3 izbovom byte zaplatíte asi o 13 eur viac. Dramatickejší bol nárast poplatku za odpad, ten sme zdvihli na maximum," priblížila Zuzana Krajčiová, hovorkyňa mesta Prievidza. 

Každý Prievidžan zaplatí ročne za odpad 73,20 eur. "Obyvatelia si môžu túto sumu rozložiť do viacerých splátok. Výmer je určený na tri splátky. Jediná povinnosť je, aby to zaplatili do konca septembra tohto roku," doplnila Krajčiová.

Aj v Zlatých Moravciach zvyšovali dane

Ľudia si priplatia za nehnuteľnosti, ale aj vývoz odpadu. Ostatné poplatky sa nezmenili. "Mestské zastupiteľstvo schválili približne 23-percentné zvýšenie dane z nehnuteľnosti," informoval Marián Kováč, prednosta Mestského úradu v Zlatých Moravciach. Komunálny odpad v meste zvýšili o 5 eur na osobu za rok. Po novom tak obyvatelia zaplatia 35 eur. 

V meste zaviedli pred rokom aj takzvaný poplatok za rozvoj. Týka sa to každého, kto postaví nový dom či inú nehnuteľnosť s rozlohou vyše 60 metrov štvorcových. "Desať eur za meter štvorcový a pre právnické osoby 25 eur," doplnil Kováč.

Aj keď samosprávy poplatky zvyšovali, stále na to nie sú dobre. Práve naopak. "Treba povedať, že stále samosprávam chýba pol miliardy z toho, čo v minulosti vláda zobrala," zdôraznil Božik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy