Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
S rodinou žijú v rozpadnutom dome bez kúpeľne. Stredoškolák Peter nabral odvahu riešiť otčimovo týranie
Zdielať na

S rodinou žijú v rozpadnutom dome bez kúpeľne. Stredoškolák Peter nabral odvahu riešiť otčimovo týranie

MODRANY / Žena s ľahkým stupňom mentálneho postihnutia a jej 3 deti žijú v Modranoch v rozpadnutom dome bez kúpeľne i záchodu. Najstarší syn, stredoškolák Peter, pred pár mesiacmi nabral odvahu riešiť týranie v rodine. Pomohli mu ošetrujúca lekárka a sestry z opatrovateľskej služby, ktoré držia nad rodinou ochrannú ruku dodnes.

Túžba po bezpečnom domove

Aktuálne spustili zbierku na drevodom, aby mali bezpečné bývanie. "Veľmi plakal. Povedal, že on už ďalej nevládze, že to musí povedať, tak vyrozprával, že čo sa deje," priblížila v auguste minulého roku Daniela Kallós Belokostolská z organizácie Anjelské Ruky.

Dnes už 18-ročný ťažký hemofilik Peter pred rokom vďaka sestričkám a svojej lekárke nabral odvahu a podal oznámenie na otčima, ktorý 14 rokov týral fyzicky aj psychicky jeho aj jeho mamu. 

Podľa Petra sa odvtedy veľa zmenilo

Odvtedy sa toho veľa zmenilo, spoznali sme veľa dobrých ľudí," povedal Peter. "Keď sme podávali to trestné oznámenie, tak ho väzobne stíhali, ale dostal nakoniec len podmienku s tým, že má 4 roky zákaz priblíženia sa k tejto rodine," informovala Kallós Belokostolská. "Ja už nič nechcem do neho, dievčatá ľúbia svojho otca, ale ja nie," zdôverila sa Petrova matka Zuzana.

V polorozpadnutom dome s deravou strechou a zlou statikou žije už len Peter, jeho mama - ktorá je mierne mentálne postihnutá, dedo a Peťove dve nevlastné sestry. Hluchonemá 14-ročná Adelka a 8-ročné šidlo Hajnalka. Adelka neovláda posunkovú reč. Na blízku nebola špeciálna škola a do vzdialenejších miest nemali peniaze.

Invalidná dôchodkyňa sa o deti vzorne stará

Kým sú v škole, porobí v dome i okolo neho všetko, vrátane mužských prác. "Dodnes sme s nimi, či po úradoch treba vybaviť. Aj tento domček, v ktorom oni bývajú, či sa to dá ešte domom nazvať. Snažíme sa teraz nejaké tie peniažky pozbierať, aby sa ten domček mohol postaviť aj s kúpeľnou," uviedla Kallós Belokostolská. "Izbu máme, kúpeľňu nie, záchod je vzadu," doplnila Zuzana.

Hajnalka má rada matematiku, recituje. Pre Petra, ktorý sa učí za kuchára, je basketbal nenaplnenou túžbou. "Hrávam buď sám alebo s kamarátmi, je to moja terapia. A viem, že keď budem dobrý kuchár, mám budúcnosť," vysvetlil Peter.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy