Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Snaha destabilizovať Ukrajinu? Pre proruský web sa vyjadrovali aj Slováci
Zdielať na

Snaha destabilizovať Ukrajinu? Pre proruský web sa vyjadrovali aj Slováci

PRAHA / Česko pred sviatkami informovalo o odokrytí ruskej vplyvovej siete, ktorá údajne vo viacerých európskych krajinách organizovala aktivity v prospech záujmov Ruskej federácie, ako aj snahu ovplyvniť eurovoľby. Po akcii českej tajnej služby dala krajina na sankčný zoznam dvoch Rusov blízkych prezidentovi Vladimírovi Putinovi, ale aj spoločnosť, ktorá dávala priestor hneď štyrom slovenským politikom.

​​Podľa českej kontrarozviedky sa Rusi z Prahy pokúšali ovplyvňovať eurovoľby, a to aj platením antisystémových politikov z viacerých krajín. Informácie vyvolali rozruch v celej Európe. Český premiér hovorí, že Bezpečnostní informační služba dôkazy priniesla na 300 stranách. O Čechoch či Slovákoch sa nehovorí.

"Akcia BIS odhalila, akým spôsobom Rusko vplyvovo pôsobí na území štátov Európskej únie a ako sa snaží ovplyvňovať politické procesy v našich krajinách," uviedla vo svojom stanovisku Bezpečnostní informační služba. "Celé to ukazuje dlhodobú snahu Ruska zasahovať a ovplyvňovať demokratické procesy v Európe," uviedol český premiér Petr Fiala.

Pre portál sa vyjadrovali aj Slováci

Skupina mala prostriedky využiť aj na financovanie proruského webu Voice of Europe, v ktorom medzi viacerými politikmi vystupujú aj štyria Slováci, medzi nimi dvaja europoslanci. 

"Vo veľmi blízkej dobe tam musí byť nejaké mierové riešenie," povedal pre portál europoslanec Milan Uhrík (Republika). "Som veľký fanúšik Spojených národov amerických," vyhlásil pre portál europoslanec Erik Kaliňák (Smer-SD). "Západ vlastne rozpútal túto vojnu," uviedol pre portál expremiér SR Ján Čarnogurský. "Mier nie je z toho dôvodu, že sme sa rozdelili na východ a západ," doplnil pre portál europoslanec Miroslav Radačovský.

Čarnogurský tvrdí, že dostal racionálnu otázku, na ktorú podľa neho racionálne odpovedal. "Ide o dezinformačnú kampaň západných štruktúr, ktorí chcú takýmto spôsobom zasiahnuť do predvolebnej kampane do EP z dôvodu, aby diskvalifikovali akéhokoľvek možného europoslanca, ktorého názor na vojnu na Ukrajine a na jej ukončenie a zastavenie zabíjania bratov Ukrajincov a Rusov je taký, že je potrebné diplomatické a mierové riešenie sporu," uviedol vo svojom stanovisku Radačovský.

Podľa Uhríka sú to nezmysly. "Rozhodne nie sme pod žiadnym ruským vplyvom a ani nám Putin nenosí v žiguláku ruble v kapse," uviedol. S Erikom Kaliňákom sa nám spojiť nepodarilo.

Boj Ruska so Západom aj snaha destabilizovať Ukrajinu

Český premiér tvrdí, že cieľom skupiny je destabilizovať Ukrajinu. "Cieľom pôsobenia tejto vplyvovej skupiny bolo vykonávať na území EÚ akcie a činnosti proti územnej celistvosti, zvrchovanosti a nezávislosti Ukrajiny," vyhlásil Fiala. "Slovenská informačná služba sa z dôvodu existencie zákonnej prekážky nemôže vyjadrovať, či nejaká činnosť je alebo nie je objektom jej spravodajského záujmu," uviedla vo svojom stanovisku SIS.

Podľa bývalého zástupcu Generálneho štábu OS SR Pavla Macka Rusko bojuje so Západom. "Snaží sa zmeniť pomery vo svete aj tým, že rozkladá západné demokracie zvnútra, kupuje si politikov a biznismenov," priblížil Macko.

Podľa medializovaných informácii úplatky od tejto ruskej skupiny peniaze dostali politici zo šiestich európskych krajín. Tí českí ani slovenskí tam nefigurujú, no podozrenia boli už v minulosti. "Ten zoznam Slovákov, ktorí z akéhokoľvek dôvodu presadzujú ruské záujmy na Slovensku, bude podľa mňa narastať," uzavrel bývalý minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy