Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slovensko pokryl prah zo Sahary. Kedy ho máme opäť očakávať?
Zdielať na

Slovensko pokryl prah zo Sahary. Kedy ho máme opäť očakávať?

BRATISLAVA / Slovensko má za sebou neobvyklé tri dni. Obloha zostala nad veľkou časťou Slovenska zatemnená saharským prachom, spláchol ho až nočný dážď a studený front, ktorý sa prehnal krajinou.

​Astmatici či motoristi sa zatiaľ nemôžu dlho radovať, už cez víkend k nám totiž vietor môže oblaky prachu z Afriky zaviať opäť. Cenou útechy pre všetkých, čo budú musieť opäť umývať auto či okná, sú zase raz príjemné takmer letné teploty, ktoré saharský prach so sebou prinesie.

Každý rok sa z najväčšej púšte na svete zdvíhajú desiatky miliónov ton prachu a zamieria do sveta. Nie raz do roka aj nad Slovensko. Táto posledná víkendová invázia však bola predsa len svojím rozsahom nevšedná. "Bola to celkom netypická situácia. Už len keď spomeniem tú teplotu, tá bola rekordne vysoká. Aj ten prílev teplého vzduchu až zo Sahary bol veľmi výrazný. Bol to v podstate najskorší zaznamenaný prvý letný deň minimálne od roku 1989," priblížil meteorológ Daniel Cibuľa.

​Masa prachu nielen zateplila, ale aj zatemnila krajinu. V susednom Česku vyhlásili smogovú situáciu a ani my sme od toho neboli ďaleko. Prach spláchli až zrážky. V utorok sa už saharský piesok hlavne z podtatranskej oblasti porúčal. "Včera sme tu mali žltý piesok, dnes tu máme biely sneh, takže parádna klimatická zmena," zhodnotil Milan Štefánik, riaditeľ strediska na Štrbskom plese.

To, že by sme si na to mali zvykať, dokladá aj nedávno zverejnená štúdia, ktorá ukazuje, ako v priebehu rokov epizód saharského prachu nad karpatskou kotlinou pribúdalo. "Naozaj za posledné desaťročia ten výskyt stúpol a súvisí to zrejme aj s teplotou Atlantiku, keďže sa tam častejšie tvoria hlbšie tlakové níže," vysvetlil Cibuľa.

Saharskému prachu môžeme vďačiť za úrodnejšiu pôdu, zároveň však zavše potrápi ľudí s respiračnými chorobami a zaplní auto umyvárne. Meteorologický model predpovedá, že sa opäť nad Slovensko vznesie už budúci víkend. "Nanajvýš v sobotu alebo v nedeľu, kedy opäť postúpi veľmi teplá vzduchová hmota zo Sahary a tie koncentrácie v ovzduší budú stúpať," avizoval meteorológ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy