Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ambulancie síce dostanú zo systému viac peňazí, ale vraj to nemusí stačiť. Hrozí, že od apríla zavedú poplatky
Zdielať na

Ambulancie síce dostanú zo systému viac peňazí, ale vraj to nemusí stačiť. Hrozí, že od apríla zavedú poplatky

BRATISLAVA / Vyššie aj nové poplatky pre pacientov v ambulanciách sú opäť v hre. Ambulantný sektor je totiž podľa slovenskej lekárskej komory na tom stále zle. Situáciu vraj nezlepší ani už platná vyhláška o prerozdelení peňazí v zdravotníctve. Podľa nej práve ambulantný sektor dostane o 188-miliónov viac. To je podľa lekárov stále málo. Ministerka reaguje tým, že je to otváranie už otvorených dverí.

"Zverejnená vyhláška k prerozdeleniu financií v zdravotníctve nepriniesla úplnú nádej, že sa situácia zlepší. Naše výpočty nám hovoria, že suma by mala byť vyššia," uviedol Jaroslav Šimo, prezident Slovenskej lekárskej komory. Prezident Asociácie súkromných lekárov SR Marián Šóth tvrdí, že tieto finančné zdroje sú ešte nedostatočné. "Pre ambulantných poskytovateľov je to nula, skôr mínus ako nula. My musíme všetky svoje pohľadávky plniť. To znamená, že nedokážeme si vytvoriť ani žiadnu rezervu," priblížil Marián Šóth, prezident Asociácie súkromných lekárov SR"Na tento rok sa nám podarilo dostať do verejného zdravotného poistenia o takmer miliardu eur viac ako tomu bolo v roku 2023," povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Podľa SLK nedofinancovanie ambulantného sektoru môže viesť ku kolapsu mnohých ambulancií

Aj preto sa opäť do popredia dostávajú poplatky pre pacientov. Lekárska komora žiada rezort zdravotníctva, aby ich čím skôr legislatívne ošetril a usporiadal. "Žiaľ, tie sú dnes už v mnohých ambulanciách realitou a od 1. apríla hrozí, že pribudnú ďalšie. Žiadame ministerstvo zdravotníctva urýchlene uskutočnilo audit poplatkov," vyhlásil Šimo.

Podľa asociácie súkromných lekárov legislatívu meniť netreba

Na poplatkoch ale trvajú. "Tak ako celý finančný svet zvyšuje svoje poplatky, tak aj ambulantní poskytovatelia nemôžu robiť nič iné," zhodnotil Šóth. Samotní pacienti z toho nadšení nie sú. "My ako dôchodcovia to budeme mať strašné, lebo platiť si z toho dôchodku aj niektoré lieky a ešte u lekárov - tak to je katastrofa," zhodnotil pacient.

Zdravotnícky analytik je za sociálne regulované poplatky

"Priemerný Slovák zaplatí 64 eur ročne na poplatkoch. Treba nastaviť horné limity, pre tých, ktorí si to nemôžu dovoliť," uviedol Dušan Zachar, analytik INEKO. Ministerka ale odkazuje, že audit poplatkov u lekárov už robia. A nielen to. "Sme na jednej lodi spoločne. A preto robme všetko pre to, aby sme zvládli nahromadené problémy," povedala Dolinková.

Problémom je aj štúdia inštitútu INEKO

Pre ambulantný sektor aj lekársku komoru je ale problém aj štúdia inštitútu INEKO o príjmoch v ambulanciách. Tvrdia, že ich čísla nezodpovedajú realite a sú zavádzajúce. Naopak analytik Dušan Zachar na ich analýze trvá. "V štúdii bolo uvedené, že priemerná mzda lekára v ambulancii je 4 800 eur. Tak by sme dnes nemali problémy s obsadením v ambulancii, také aké máme," vyhlásil Robert Vetrák, poradca Prezídia SLK. "Ambulancie normálne podnikajú. Ten zisk sa v rozmedzí rokov 2018 až 2022 zdvojnásobil. Tam bol 102-percentný nárast," uzavrel Zachar.

Súvisiace články