Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Po ceste bežala kengura: Vodička tento moment zachytila na kameru
Zdielať na

Po ceste bežala kengura: Vodička tento moment zachytila na kameru

KOMÁRNO / Po Liptove, Trenčíne či Limbachu sa kengura objavila aj na juhu Slovenska. Exotické zviera prebehlo cez cestu pri Váhu v Komárne. Tento raz išlo o známeho jedinca a nakoniec sa dostal domov. Stretnutie s ním vo voľnej prírode v našich zemepisných šírkach je napriek tomu šokom – pre ňu, keďže pôvodom je z Tasmánie, ale aj pre človeka, ktorý tu väčšieho zajaca so statným dlhým chvostom nečaká.

Na ceste 3. triedy pri Komárne, ktorú tvorí druhotná hrádza, sú vodiči zvyknutí na rôznu zver. Bažanty, srnky či zajace sú tu bežné, avšak zviera, ktoré nedávno prebiehalo cez cestu, poriadne prekvapilo vodičku. Kengura, hovorovo klokan, si to veselo strihol cez cestu. Vodička ju stihla zachytiť našťastie len fotoaparátom mobilu. Video sme ukázali ďalším vodičom, ktorí neverili vlastným očiam. 

​Akoby sa tento skvelý skokan a bylinožravec u nás udomácňoval. Známe sú prípady jeho výskytu v Trenčíne, v okolí Limbachu, pri Liptovskej Mare a vyskúšal si aj lyžiarsku zjazdovku. "Po vašej informácii sme toto preverovali a zistili majiteľa. Samotnej kengury sa báť netreba, toto sú tie malé formy, hlodavce, ktoré nejakú registráciu nevyžadujú, maximálne ohlasovaciu povinnosť," priblížil riaditeľ RÚVZ Komárno Oskar Slivka. 

Kenguru chcel niekto pravdepodobne uniesť

Má 8 až 12 kilogramov a výšku maximálne 70 centimetrov. Dokonca sa u nás predáva cez inzerát - mláďa za 450 eur. "To, čo poznáme z Austrálie, tie veľké kengury, sa ani nepredávajú, ani nechovajú. Maximálne v ZOO," dodal Slivka.

"Skippi je náš, je v našom centre. Bohužiaľ niekto sa nám tam vlámal a chcel Skippiho odniesť, a on sa bránil a utiekol a teraz sa pohybuje po hrádzi," povedala obyvateľka Komárna Silvie Téglašová. Ideálne je na ňu netrúbiť a neplašiť ju. Podľa majiteľky aj sama trafí domov.

Zatúlaná kengura sa nakoniec objavila. V záhrade domu vzdialeného kilometer vzdušnou čiarou od bydliska. Pre vyplašenú Skippi si prišli majitelia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy