Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
VIDEO: Záhada s klokanom. Ľudia ho videli vo viacerých slovenských mestách
Zdielať na

VIDEO: Záhada s klokanom. Ľudia ho videli vo viacerých slovenských mestách

LIMBACH / Slovensko sa pomaly stáva krajinou premnožených zvierat. Máme tu akosi priveľa medveďov, vlkov, raticovej zvery a zdá sa, že už aj klokanov. Ich výskyt už bol hlásený z viacerých miest Slovenska a ak už sa začali rozmnožovať, prekážať im nebude ani naša zima.

Obyvatelia Limbachu už niekoľko mesiacov pozorujú voľne sa pohybovať klokana a viacerí z nich si ho aj nakrútili na mobil. "Videl som tu, na vinohradoch. Zrazu utiekol, lebo išlo auto. Meral tak meter a pol," opísal obyvateľ Limbachu. V lete na prelome júla a augusta ho tu videli viacerí obyvatelia a nakrútili si ho. "Najskôr sa pohyboval vo vyšších polohách lesa, teraz dostal nižšie a chodí až na okraj dediny," ozrejmil poľovník Ján Haker. 

Zábery, ktoré nám poslal náš divák, sú nakrútené v stredu 6. decembra. Klokana medzi domy zrejme vyhnala zima a sneh. Klokan je cudzokrajné zviera a nie je prispôsobený na naše prostredie. V týchto mrazivých dňoch trpí, ba hrozí mu, že uhynie. To je v krajnom prípade. Pokiaľ má podmienky podobné ako v ZOO, teda prístup k potrave a suchý úkryt, má na prežitie šance.

Klokana je potrebné odchytiť

"V prvom rade je potrebné si zistiť, odkiaľ sa ten klokan sem dostal," upresnil Haker. Najpravdepodobnejšie ušiel nejakému súkromnému chovateľovi, alebo ho zámerne vypustil. Na Slovensku nejde o prvý prípad. Klokan už bol zaznamenaný v blízkosti Trnavy, Trenčína alebo aj pod Tatrami. Otázne je, či ide o jedného-dvoch klokanov, ktoré boli videné na viacerých miestach, alebo zakaždým iného. Alebo sa nám nebodaj aj rozmnožujú. Pre bežných ľudí vidieť klokana, je atraktívne, pre starostov a primátorov vyplýva povinnosť zabezpečiť ich odchyt.

"My, ako poľovné združenie, nemáme právo, aby sme do toho zasahovali," uviedol Haker. "Je dôležité obrátiť sa na veterinárneho lekára, ktorý vie odborne vykonať uspatie takéhoto zvieraťa," povedal Jozef Bíreš, riaditeľ štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Skôr ako klokana uspia, obec má zaistiť miesto, kam bude potom umiestnený. Môže to byť ZOO, alebo útulky. Od starostu, ktorý sa nám vyjadril iba mimo kamery, sme sa dozvedeli, že sa o to pokúšal, alebo nepochodil. "Potom má ŠVPS dve karanténne stanice v Martine a vo Veľkom Krtíši, kde vedia v tejto veci pomôcť," dodal Bíreš. 

Klokana zahliadli v Limbachu už koncom júla:

​Naposledy klokana v Limbachu zachytili v stredu 6. decembra:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy