Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kynológovia zo Slovenska a zo zahraničia trénovali služobných psov
Zdielať na

Kynológovia zo Slovenska a zo zahraničia trénovali služobných psov

GAJARY / Špičkoví kynológovia Finančnej správy a ich kolegovia zo zahraničia sa na niekoľko dní stretli v Gajaroch na Záhorí. Svojich služobných psov trénovali na vyhľadávanie narkotík, tabakových výrobkov, bankoviek či zbraní.

​Medzinárodný projekt CELBET zastrešuje 11 štátov, ktoré hraničia s tretími krajinami. Gajary patria medzi najlepšie výcvikové strediská s kvalitnými inštruktormi, a preto tréning prebiehal práve tam. "Tento týždeň sa tu zišla naozaj veľmi dobrá partia psovodov, odborníkov z Belgicka, Chorvátska, Dánska a Francúzska a plus k nim boli pripojení naši kurzisti. Zameriavali sme sa na špecializovaný tréning na pachové práce," priblížil Milan Dibala, vedúci oddelenia služobnej kynológie Finančnej správy. 

Pes potrebuje popri práci aj oddych

Výsledkom niekoľkodňovej driny je prestížny certifikát, ktorý dostal každý účastník. "Na tom certifikáte je definované aké práce sa vykonávali, sú to napríklad pachové práce, tréning so psom a tak ďalej. Je to taký medzinárodný punc, že sa zúčastnili v rámci projektu CEBET takéhoto školenia," ozrejmila Sylvia Bellusová, členka expertného školiaceho tímu pre CELBET. 

Vo výcvikovom stredisku v Gajaroch sa školil aj tento doberman Fero, ktorý je špeciálne vycvičený na vyhľadávanie drog. Pes v plnom nasadení dokáže pracovať 20 až 30 minút, potom potrebuje krátky oddych, minimálne 15 minút. Potom je znova schopný podať takýto výkon. "Samozrejme za ten týždeň musí mať aj niektorý deň trošku voľnejší, kde hlavne nielen fyzicky, ale aj tá nervová sústava si odpočinie, lebo pri tých pachových prácach sa zaťažuje hlavne tá nervová sústava," opísal Jozef Klíma, inštruktor Finančnej správy vo výcvikovom stredisku Gajary. 

Psík je aj domácim miláčikom

"Sme mali možnosť sa porovnávať s tými kolegami zo zahraničia, kde naozaj využívajú vo veľkej miere služobnú kynológiu a majú aj veľké záchyty napríklad v kontajneroch na lodiach, v dopravných prostriedkoch, v kamiónoch a tak ďalej. Čiže toto bolo veľmi zaujímavé a tie skúsenosti sme si odovzdávali jednak z výcviku služobných psov, ale aj priamo z praxe," ozrejmil  Dibala.

Prvý takýto medzinárodný tréning začal v roku 2019, no ďalšie ročníky boli kvôli Covidu prerušené. Pokračovalo sa až v roku 2022. Na psovodov tento rok čakajú ešte dve takéto aktivity. "Ja sa kynológii venujem celý život a to sa nedá odpárať. My ako jediní myslím ozbrojení zbor, môžeme psov mať ustajnených doma a je to obrovská výhoda, pretože ste s tým psom neustále v kontakte a ten pes sa stáva aj členom rodiny," dodal Klíma.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy