Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Počet seniorov, ktorých obrali o celoživotné úspory stále rastie
Zdielať na

Počet seniorov, ktorých obrali o celoživotné úspory stále rastie

TRENČIANSKY KRAJ / Viac ako 102-tisíc krát hľadali vlani pomoc ľudia na senior linke. Ide o smutný rekord. Najčastejšie volali týraní dôchodcovia a tí, ktorých podvodníci obrali v mnohých prípadoch o celoživotné úspory.

​"Oni majú taktiky, triky na to. Hrajú na ich city," opísala Ľubica Gálisová z Fóra pre pomoc starším. Počet oklamaných seniorov neustále rastie. Dokazujú to aj posledné čísla. Iba v trenčianskom kraji sa minulý rok pokúsili podvodníci dôchodcov oklamať 119-krát. "Z týchto 119 pokusov bolo 5 dokonaných, pri ktorých vznikla seniorom škoda 30 400 eur," informovala Ingrid Krajčíková, vedúca oddelenia komunikácie a prevencie Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne. 

Na podvodníkov existuje recept

Celoživotné úspory vylákal naposledy podvodník od 87-ročnej ženy z Trenčína. Predstavil sa ako jej vnuk, ktorý potrebuje pomoc. "Od dôchodkyne vylákali 9-tisíc eur, ktoré volžila do igelitovej tašky a vyhodila z balkóna," opísala Krajčíková. Keď zistila, že ide o podvod, peniaze boli preč. "Je to hyenizmus," skonštatovala Gálisová. 

​Na linke pre pomoc starším sa telefóny minulý rok takmer nezastavili. "Minulý rok sme mali 102-tisíc kontaktov," priblížila Gálisová. Volajú sem zúfalí seniori z celého Slovenska. Denne zaznamenajú aj desiatky oznámení o tom, ako ich niekto podviedol. "Internetových podvodov bolo 2 447. Podomových sme mali viac ako 400, vymáhanie peňazí 1 812," ozrejmila Gálisová. Podľa polície na podvodníkov platí jediný recept. "Aby neposielali peniaze aj keď sa predstavujú ako ich príbuzní," dodala Krajčíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy