Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Začala sa rekonštrukcia mosta na diaľnici D1. Obmedzenia budú minimálne
Zdielať na

Začala sa rekonštrukcia mosta na diaľnici D1. Obmedzenia budú minimálne

BRATISLAVA/TRNAVA / Národná diaľničná spoločnosť v sobotu 16. marca večer uzavrela najvyťaženejší ťah diaľnice D1. Pre demoláciu mosta stopli premávku na štyri a pol kilometrovom úseku. Práce by mali trvať niekoľko mesiacov, no premávku by mali obmedzovať minimálne.

Bolo krátko po 22 hodine večer, keď diaľničná polícia úsek na D1 medzi Triblavinou a Zlatými Pieskami úplne uzatvorila. Šoféri tak museli využiť ako alternatívnu trasu starú seneckú cestu. Dôvodom bolo odstránenie mosta nad D1, ktorý spájal Ivanku pri Dunaji s Čiernou vodou.

Najskôr dali dole zábradlie, následne ho pomocou ťažkej techniky strihali. Zbúraný materiál sa zrecykluje. "Tento most bol v havarijnom stave a bránil rozširovaniu samotného telesa diaľnice," informoval Tomáš Ferenčák, hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti. Na jeho miesto tak musia postaviť nový most. "Súbežne s prácami na demolácii mostu prebehlo aj vyznačovanie zúžených jazdných pruhov," uviedol Ferenčák. 

​3 jazdné pruhy na D1 síce zostanú, no museli ich zúžiť. Povolená maximálna rýchlosť je aktuálne 80 kilometrov za hodinu. Vodiči musia aj naďalej rátať v danom úseku so zdržaním, a to najmä počas dopravnej špičky. Križovatku diaľnic D1 a D4 dokončia celkovo najskôr v budúcom roku. "Ďakujeme za vašu ohľaduplnosť a rešpektovanie dopravných obmedzení," poďakoval Rastislav Polakovič, riaditeľ dopravnej polície.

Ako vyzerá situácia na diaľnici po dvoch dňoch?

​Z mosta, ktorý denne využívali ľudia na prejazd ponad diaľnicu D1, po včerajšku nezostalo takmer nič. A to málo čo zostalo, od skorého rána rozoberali robotníci. Po uplynulom víkende, keď prebiehali demolačné práce a vodiči museli použiť obchádzkové trasy, čím sa výrazne zdržali, mohli úsek pri Triblavine opäť využívať. Avšak so zmenenými pravidlami, ktoré by mali platiť do budúceho roka.

"Na mieste, kde sú zúžené pruhy je teda aj znížená rýchlosť, tu by mali byť vodiči opatrnejší, tak treba si dávať pozor aj sprava aj zľava," uviedol člen posádky Miroslav. Tri jazdné pruhy v oboch smeroch na D1 zostali, ale museli ich zúžiť. Tiež je znížená maximálna povolená rýchlosť na 80 kilometrov za hodinu. Ide konkrétne o úseky v smere BratislavaŽilina medzi 13. a 16. kilometrom a v opačnom smere medzi 17. a 13. kilometrom diaľnice D1. "Po prejdení úseku, kde stál most sa premávka paradoxne uvoľnila," opísal spolujazdec Miroslav.

Aj keď to spočiatku vyzeralo tak, že si vodiči v kolóne postoja, nakoniec to nebolo až tak hrozné. O pár minút boli za miestom, kde stál most. Dôkaz priniesla posádka auta, ktorá si to nasmerovala do hlavného mesta. Počas rannej špičky, ale ani počas dňa nedošlo v oboch smeroch k výraznejšiemu zdržaniu. Práce by mali premávku obmedzovať minimálne. Ale aj tak si vodiči budú musieť dávať pozor. Svoje o tom vie posádka áut, ktorá sa zrazila pri preraďovaní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy