Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nová Rada vlády prichádza so zmenami. Uľahčia čerpanie eurofondov?
Zdielať na

Nová Rada vlády prichádza so zmenami. Uľahčia čerpanie eurofondov?

BRATISLAVA / Slovensko objavuje to, čo v okolitých krajinách vedia už dávno a eurofondy - na rozdiel od nás, dlhodobo efektívne čerpajú. Zmeniť to má nová Rada vlády pre regionálny rozvoj. Nápad je to dobrý a vítajú ho aj v regiónoch. Leň škoda, že s tým kabinet prichádza až v roku 2024.

Nová Rada pre regionálny rozvoj bude pozostávať zo zástupcov obcí a miest, vrátane akademickej obce. Spolu bude mať táto rada 39 členov. Zástupcovia týchto inštitúcií sa budú minimálne raz za tri mesiace stretávať v Bratislave, aby diskutovali a riešili problémy v samosprávach.

Flexibilne sa má tak pomôcť všetkým, ale hlavne najmenej vyspelým okresom, pre ktoré je na tento rok vyčlenených 17 miliónov eur. Okrem toho budú v dvadsiatich okresoch zriadené centrá, ktoré pomôžu s byrokraciou spojenou s čerpaním finančných prostriedkov EÚ. "Budeme pokračovať v budovaní verejného vodovodu alebo môžeme opraviť miestne komunikácie, ktoré sú v žalostnom stave. Veľmi nám to uľahčí cestu, ako čerpať eurofondy," komentuje Ján Gonos, starosta obce Rožňavské Bystré.

Podľa štátneho tajomníka Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Michala Kaliňáka sa tým konečne zmení gaučová politika z Bratislavy na politiku aktívnu z regiónov.

Vláda zostavením novej Rady pre regionálny rozvoj sleduje, aby sa efektívnejšie míňali zdroje a nevyťažovalo sa tak stavebníctvo, čo zbytočne predražuje projekty. Slovensko by s touto zmenou tak už nemuselo byť na chvoste čerpania eurofondov v Európskej únii. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy