Zatiahnuté
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Ľudia stávkujú na to, kto vyhrá v prezidentských voľbách
Zdielať na

Ľudia stávkujú na to, kto vyhrá v prezidentských voľbách

SLOVENSKO / Jedinou istotou vo voľbách je, že prezidentom sa stane muž. Na všetko ostatné si môžete staviť. Naozaj, stávky na politiku sú aj na Slovensku čoraz populárnejšie. Kurzy stávkových kancelárií sú zároveň populárnym indikátorom, ako môžu voľby dopadnúť. Pred týmito voľbami sa dokonca našiel aj kandidát, ktorý ľudí priamo vyzýval, aby si naňho stavili a to rovno 100 eur.

​Koho favorizujú pár dní pred prvým kolom sme sa boli v stávkových kanceláriách pozrieť. Trojica Tipsport, Fortuna a Niké sa pri celkovom víťazovi zhoduje. Najväčšie šance, teda najnižšie kurzy dávajú dvojici Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Nasleduje Štefan Harabin a s pomerne veľkým odstupom Igor Matovič.

"Čo sa týka kurzov, najviac ich ovplyvňujú prieskumy, my sa ale tými kurzami snažíme odhadnúť, aký bude výsledok a samozrejme rolu zohrávajú aj peniaze, ktoré ľudia stavia," opísal Pavol Boško, hlavný bookmaker Tipsportu. Platí, že čím viac vkladov, tým nižší kurz daného kandidáta. V tejto disciplíne triumfuje tak ako pred piatimi rokmi aj teraz Štefan Harabin. V Tipsporte už na jeho potenciálny úspech klienti vynaložili vyše 250-tisíc eur, a treba povedať, že ich k tomu aj sám nabádal. "100 eur obetujte a uvidíte aké budú čary potom," povedal Štefan Harabin, prezidentský kandidát. 

Voliči stávkujú horibilnými sumami

Pavol Boško poukazuje na špecifikum politických stávok. Hráči sú narozdiel od športových stávok častejšie ochotní vynaložiť na svojho favorita neraz aj horibilné sumy. "Napríklad v českých prezidentských voľbách sme prijali tesne pred začiatkom druhého kola stávku viac ako 9 miliónov korún na výhru Petra Pavla," ozrejmil Boško. "Je to hra, ktorá môže a nemusí vyjsť, každopádne niekto si z toho robí biznis," povedal jeden z voličov. 

Práve preto, že ide v úvodzovkách iba o peniaze bookmakeri pristupujú k vypisovaniu kurzov mimoriadne uvážlivo a napríklad pred piatimi rokmi sa do víťaza presnejšie povedané víťazky trafili. "Odhadli sme správne, že pani Čaputová vyhrá a to sme hovorili 2 týždne pred začiatkom prvého kola. Poukazuje to na to, ako tie kurzy predikujú výsledky," dodal Boško.

Stávkové kancelárie nemajú v hľadáčiku len slovenské voľby. Už teraz si môžete staviť aj na to, či zvíťazí v amerických voľbách Joe Biden alebo Donald Trump. Aj keď budú až na sklonku roka, už teraz do víťazstva kandidáta republikánov Slováci investovali desaťtisíce eur. Platí však, že existujú voľby a voľby a zďaleka nie na všetky si môžete vsadiť. Také ruské prezidentské voľby by ste narozdiel od tých amerických hľadali na stenách stávkových kancelárií márne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy