Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V roku 2023 nám pribudli tisíce predčasných dôchodcov. Analytici hovoria o systémovej chybe
Zdielať na

V roku 2023 nám pribudli tisíce predčasných dôchodcov. Analytici hovoria o systémovej chybe

BRATISLAVA / Záujem o predčasné dôchodky aktuálne výrazne klesol. Pritom koncom roka bol v sociálnej poisťovni obrovský pretlak takýchto žiadostí. Dôvodom bola výhoda, ktorú ľudia okamžite využili. Na konci roka to môžeme očakávať znova. Na druhej strane ale chýbajú zamestnanci na trhu práce. A do štátu odvádza menej ľudí peniaze. A sociálna poisťovňa zaplatí o pol miliardy viac.

"Sme zažili taký malý šok minulý rok, keď viac ako trojnásobok ľudí odišiel do predčasného dôchodku ako je bežné," priznal Martin Šuster, člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. "Zvládame ten pretlak. Jednak z toho dôvodu, že situácia sa upokojila. Nie je taký tlak ako bol v novembri a decembri," reagoval generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Michal Tariška. 

Priemerný dôchodok 700 eur

Prečo ale takýto stav nastal. Stojí za tým vyšší dôchodok a uvoľnenie pravidiel. "Oplatilo sa požiadať o dôchodok minulý rok, lebo tam bola dvakrát po sebe valorizácia dôchodkov," vysvetlil Šuster. "Výrazne výhodnejšie bolo odísť do dôchodku i starobného alebo predčasného ešte v roku 2023. Pretože, keby išli do dôchodku až v 2024, tak paradoxne v niektorých prípadoch by bol ten dôchodok vlastne nižší," vyjadril sa europoslanec Jozef Mihál. "Priemerný dôchodok predčasných dôchodcov je asi 700 eur," uviedol vedecký pracovník Viliam Páleník. 

Zároveň veľa ľudí využilo aj novinku v zákone o sociálnom poistení, že môžu odísť do predčasného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch. Podľa odborníka Viliama Pálenika táto situácia poškodzuje štát, lebo sa z prispievateľov stali predčasne poberatelia. "Je to prejav zlého legislatívneho procesu. Legislatíva sa prijímala na rýchlo bez riadneho pripomienkovania. Toto nedomysleli," reagoval Páleník. "Pre štát, pre verejné financie je toto veľmi zlá situácia. Pretože všetci títo ľudia prinášali odvody do poisťovne," vyjadril sa poslanec Marián Viskupič. "Sa budú zvyšovať náklady pre sociálnu poisťovňu. Z dlhodobého hľadiska odhadujeme, že tie náklady budú pol miliardy eur ročne," priznal Šuster. 

Nie sú ľudia

Okrem toho, tým utrpela väčšina pracovných odvetví. Aktuálne volajú po zamestnancoch. "To boli veľmi skúsení ľudia, ktorých naša ekonomika stále potrebuje. Bolo to veľa šoférov, rušňovodičov, ľudí v strojárenskom priemysle," vysvetlil Viskupič. "Na Slovensku je neobsadených zhruba sto tisíc pracovných miest. Sú to desiatky tisíc ľudí, ktorí odišli do predčasného dôchodku. Budú chýbať v tom systéme," informoval poslanec Jozef Hajko. A nie je vylúčené, že koncom roka bude sociálna poisťovňa čeliť náporu znova. "Pokiaľ bude platiť zákon o sociálnom poistení v tom súčasnom znení, znova sa tá vlna žiadostí o predčasné dôchodky na konci roka zdvihne," predpovedal Mihál. Aj preto je otázne, ako to bude štát finančne zvládať. Opozícia volá po zmene.

Hrozí nám grécka cesta?

Riaditeľ sociálnej poisťovne ale tvrdí, že má všetko pod kontrolou. Výdavky má totiž kryté zo štátneho rozpočtu. Aj samotný štát je ale v deficite. "V takom deficite, že zhruba každé piate euro bude musieť žiadať od štátu," reagoval Hajko. "Sociálna poisťovňa je v zásade prioritou štátu, čiže štát ju vždy dofinancuje. Ale potom tie peniaze chýbajú inde. A Slovensko už teraz má deficit asi 8 miliárd eur ročne," vysvetlil Šuster., 

"Z nášho pohľadu je všetko v poriadku. Sociálna poisťovňa nie je v schodkoch. My máme schválený rozpočet na roky 2024 až 26, kde teda máme transfer zo štátneho rozpočtu vo výške 1,6 miliardy, ktorý je určený na plnenie našich povinností," informoval Tariška. "Táto situácia sa však ale ešte výrazne v najbližších rokoch zhorší, pretože silné ročníky budú odchádzať do dôchodku. Nám hrozí tá grécka cesta," uzavrel Viskupič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy