Oblačno
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Hasiči a včelári sa pripravujú na možný výskyt nebezpečného sršňa ázijského
Zdielať na

Hasiči a včelári sa pripravujú na možný výskyt nebezpečného sršňa ázijského

BRATISLAVA / Ak by sa aj na Slovensku objavil nebezpečný ázijský sršeň, včelári a hasiči bratislavského kraja budú naň pripravení. V týchto dňoch spoločne nacvičujú postup pri rozpoznávaní a likvidácii hniezd tohto cudzokrajného votrelca. Je o ňom známe, že v húfoch útočí na včely a rovnako aj na ľudí. Štátna ochrana prírody nedávno upozorňovala na to, že s veľkou pravdepodobnosťou sa ázijský sršeň môže objaviť aj na Slovensku.

​Príroda nádherne rozkvitá, teploty nad 10 stupňov Celzia, a to je čas pre včely, čmeliaky, osy, alebo aj sršne. Nepríjemné je ale to, že v tomto roku sa už aj u nás môžu objaviť agresívne sršne ázijské. "Sršeň ázijský na včely útočí v húfoch. Na každú dobiehajúcu včelu do úľa, zmasakruje, odstrihne hlavu, bruško, krídelká, nožičky a zoberie len hruď, ktorou kŕmi svoje larvy," opísal Milan Rusnák, člen výkonného výboru SZV za Bratislavský kraj. 

Jedna sršnia rodina dokáže za sezónu zničiť zhruba dve včelstvá. Podobne v húfoch útočia aj na človeka, pokiaľ sa cítia byť ohrozené. Tých bodnutí je viac a nebezpečnejších ako v prípade nášho európskeho sršňa. "Ázijský sršeň to dáva pod kožu, puchne sval, šľacha," ozrejmil Rusnák. 

Objavil sa už aj v Česku

Do Európy, konkrétne do Francúzska bol zavlečený pred 20 rokmi v zásielkach z Ázie. Odvtedy sa postupne rozšíril do západnej Európy, v minulom roku ho zaznamenali v Česku, v Plzni a v Maďarsku pár kilometrov od našich hraníc. "Sršeň ázijský sa na Slovensku nenachádza," dodal Rusnák. 

Zatiaľ nie, ale Štátna ochrana prírody už upozornila na to, že s veľkou pravdepodobnosťou sa môže objaviť aj u nás. Koncom februára ho objavili naši českí susedia v kamiónoch z Francúzska, čo sa môže stať aj u nás. A na to je dobré byť pripravení. "Viackrát sme sa tu zišli s miestnymi včelármi z Bratislavy a s dobrovoľnými hasičmi, aby sme sa naučili sršne rozoznávať, lebo slovenského nemáme záujem ničiť," ozrejmil Rusnák. 

"Príslušníci Hasičského a záchranného zboru sa pri riešení udalostí s výskytom bodavého hmyzu riadia metodickým listom. Samozrejme pri uvedených zásahoch musia príslušníci vedieť, voči akému bodavému hmyzu zasahujú," informovala Bianka Královičová, hovorkyňa prezídia HaZZ. 

Pasce sa likvidujú v spaľovniach

Učia sa rozoznávať nielen samotné sršne, ale aj ich hniezda. Tie potom označia a v spolupráci so Štátnou ochranou prírody zlikvidujú. Tu vidíte celý arzenál pascí, pomocou ktorých zistia ich výskyt a tu zas zbrane, ktorými likvidujú hniezda chemicky. "Ale s tým, že to hniezdo sa musí odobrať do spaľovne," opísal Rusnák. 

Jed by mohol otráviť vtáctvo, ktoré sa živí hmyzom. Ázijský sršeň má aj svojho prirodzeného nepriateľa - mráz. Teploty pod nulou ázijského sršňa síce zabijú, čo ale neznamená, že zimu v našich končinách neprežijú, napríklad ukryté v lístí. "Hľadá si miesta, kde nezmrzne, škáry pri domoch a zalieza pod lístie," doplnil Rusnák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy