Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Na Slovensku ubúdajú ľudia. Firmy sa sťažujú na kvantitu aj kvalitu
Zdielať na

Na Slovensku ubúdajú ľudia. Firmy sa sťažujú na kvantitu aj kvalitu

BRATISLAVA / Azda každý týždeň počujeme tú istú správu - chýbajú zamestnanci. Raz sú to učitelia, inokedy lekári či zdravotné sestry. Určite to súvisí aj s tým, že na Slovensku ubúdajú ľudia. Za tri roky je nás menej o takmer 25-tisíc. Ukazujú to čísla celkového úbytku obyvateľstva.

Možno si poviete, čo je to 25 000 ľudí v päť a pol miliónovom štáte. Tak to povieme inak. Za tri roky prišlo Slovensko o jeden Pezinok. Nejde však o hlavnú príčinu krízy na trhu práce. Aktívna populácia, minimálne čo sa týka počtov, veľmi neutrpela. "Od roku 2021 pribudlo na Slovensku zhruba 50 000 pracujúcich a ešte aj v minulom roku pribudlo 6 000 pracujúcich oproti roku 2022," uviedol analytik Radovan Ďurana INESS. Ako to už totiž býva, problémom nie je kvantita, ale kvalita.

Problémom sú aj zamestnanci bez skúseností

Gemer je známy vysokou mierou nezamestnanosti. Paradoxne, ľudia, ktorí tu prácu ponúkajú, majú problém nájsť kvalitných zamestnancov. Andy podniká v gastro sektore už viac ako 30 rokov a ako sám tvrdí, v minulosti o kvalitných pracovníkov núdzu nemal. Problémom sú aj nezamestnateľní ľudia či mladšie ročníky, ktorým chýbajú pracovné návyky.

"Tí ľudia už nie sú ani kvalifikovaní. Síce ich zaujíma mzda, ale nejaká tá jeho výkonnosť alebo pracovné návyky, to už nejako vymizlo," tvrdí majiteľ reštaurácie Andy Lindák. Nie je to iba gastro, azda všetky oblasti sa sťažujú na málo ľudí v pozíciách, ktoré si vyžadujú vzdelanie, skúsenosti alebo rovno obe naraz.

Chýba nám 2 000 lekárov, 4 000 zdravotných sestier, 2 500 pracovníkov v IT či 1 200 učiteľov. Dokazujú to aj údaje najväčšieho pracovného portálu na Slovensku. Pre porovnanie, na jeden inzerát sa bežne hlási 20 ľudí. "Na pedagogické pozície prichádzajú v priemere iba štyri reakcie," upresnila hovorkyňa portálu Profesia Ľubiva Melcerová.

Vláda vraj pripravuje viacero riešení

"Máme principiálne problém v celej štruktúre hospodárstva," uviedol štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš. Vláda Roberta Fica hovorí, že má v talóne viacero riešení. Pred niekoľkými rokmi by to ešte asi nikto, vzhľadom na premiérovu rétoriku, nepovedal, no cieľom záujmu sú migranti. Ľuďom z tretích krajín chce pomôcť adaptovať sa.

Nedávno kabinet navýšil počet špeciálnych víz. "Uvoľňujeme pravidlá pre to, aby sem mohli prísť cudzinci, ktorých slovenská ekonomika skutočne potrebuje," povedal Ondruš. Samozrejme, zamerať sa chce aj na Slovákov. V príprave je reforma vzdelávania lepšie zohľadňujúca potreby dnešného trhu a pozrú sa aj na obrovský počet ľudí, ktorí sú doma už roky.

No aj štátny tajomník pracovného rezortu priznáva, že to nebude jednoduché. Často im chýbajú pracovné zručnosti či práve už spomínaná kvalifikácia. Nielen štát, ale aj súkromní zamestnávatelia sa tak čoraz častejšie spoliehajú na seniorov. "Aj keď možno fyzicky tak nevládzu, ale tou kvalitou práce a prístupom ku firme aj k nám majiteľom je úplne iný. Je to seriózne, dá sa nich spoľahnúť. To sú vysoko kvalitní zamestnanci," tvrdí Lindák.

Vláda chce riešiť otázku dlhodobo nezamestnaných čím skôr. Opatrenia vraj predstaví v najbližších týždňoch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy