Oblačno
21°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Vo Vysokých Tatrách zahynul skialpinista, pri lyžovaní stratil vedomie
Zdielať na

Vo Vysokých Tatrách zahynul skialpinista, pri lyžovaní stratil vedomie

Zdroj: ATE POPRAD

BRATISLAVA / V piatok 8. marca popoludní vo Vysokých Tatrách zahynul 63-ročný skialpinista, ktorý pri lyžovaní stratil vedomie. Napriek snahe horských záchranárov sa ho zachrániť nepodarilo. Horská záchranná služba (HZS) o tom informovala na webe.

Muž sa nachádzal vo Veľkej Studenej doline v ústí Výtokového žľabu. "Pri lyžovaní pocítil náhlu slabosť a chvíľu na to stratil vedomie. Vzhľadom na to, že muž nemal prítomné základné životné funkcie, prítomní začali s laickou telefonicky riadenou kardiopulmonálnou resuscitáciou," ozrejmila HZS.

Priblížila, že poveternostné podmienky nedovoľovali nasadenie leteckej techniky, preto k pacientovi smerovali záchranári z Vysokých Tatier pozemne. "Napriek veľkej snahe všetkých zúčastnených sa muža oživiť nepodarilo. Záchranári HZS transportovali telo nebohého do Starého Smokovca, kde bolo odovzdané príslušníkom Policajného zboru," dodala HZS.

Ohlásili tri pády lavín, jednu osobu museli ošetriť

V prvom prípade došlo k pádu lavíny do Kartárikovho žľabu pod Lomnickým štítom, pri čom sa zranil 36-ročný skialpinista. "Pri páde utrpel poranenie dolnej končatiny. Prvú pomoc mu poskytol horský vodca s dvoma náhodnými skialpinistami," priblížila HZS. Záchranári potom muža vyšetrili a zranenú končatinu mu zafixovali. "Následne ho transportovali do Tatranskej Lomnice, kde bol odovzdaný do starostlivosti záchrannej zdravotnej služby," doplnila HZS.

Ďalšie pády lavín nahlásili z Goričkovej kopy do Tichej doliny a v Batizovskom žľabe z vrcholu Končistej. Ohlasovatelia v oboch prípadoch informovali, že na miestach spozorovali osoby. Situáciu preverili posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby z Popradu s horskými záchranármi. "V oboch týchto prípadoch pomoc záchranárov nebola potrebná," doplnilo HZS.

Súvisiace články