Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Telo muža držia 5 mesiacov v "mrazničke". Dôvod vás prekvapí
Zdielať na

Telo muža držia 5 mesiacov v "mrazničke". Dôvod vás prekvapí

NOVÉ ZÁMKY / Telo mŕtveho muža, ktorého našli v októbri v kukuričnom poli v Novozámockom okrese, presúvajú z jedného chladiarenského zariadenia do druhého. Kým nie sú výsledky testov DNA, nevydajú ho rodine, hoci opis sedí na nezvestného príbuzného. A tak už viac ako 5 mesiacov čakajú, aby ho mohli pochovať. Ministerstvu denne nabieha dlžoba za chladenie tela na patológii.

"Už bol v takom mumifikovanom stave. Mal korálky na krku, spoznal som aj tričko," vysvetlil brat zosnulého muža. Pátranie po nezvestnom 47-ročnom Norbertovi zo Zemného polícia vyhlásila 12. júla. Nebohého muža, podobného opisu nezvestného, našli v kukuričnom poli 14. októbra. "Neviem si vôbec predstaviť, jak sa mohol dostať 12 km odtiaľto, keď bol chorý a nevládny. Ani kilometer by neprešiel. Potom prišla za mnou polícia, zobrala DNA, že na výskum, že či to je môj biologický brat a odvtedy neviem nič," dodal Július.

Pohrebná služba narazila na problém

Krátko po tom, ako sa telo našlo v kukuričnom poli, bola miestna pohrebná služba pripravená ho pochovať. Avšak narazili na problém. "Vraj spravia pitvu potom, že ho môžeme pochovať. Potom mi zase zavolali a museli sme ho zobrať naspäť do Nitry. S telom sa zatiaľ nič nedeje," uviedla Monika Václavíková z Pohrebnej služby a kvetinárstva. 

"Z dôvodu potvrdenia totožnosti mŕtveho muža a porovnania DNA bol do konania pribratý znalec z odboru biológie. Nakoľko doposiaľ nebol doručený znalecký posudok, nebolo možné vydať telo zosnulého pozostalým," vysvetlila hovorkyňa KR PZ Nitra Jana Šinková. "V prípade pitvy nariadenej podľa trestného poriadku vydáva povolenie na pochovanie prokurátor, nie úrad. Dovtedy telo nemôže byť pochované," doplnila hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Monika Hudecová.

Brat zosnulého: Zaslúži si, aby bol v pokoji

"Keď nariadia kontrolu DNA alebo z nejakého dôvodu prokurátor nepovolí prevzatie tela, tak sa stáva aj nám, že tu telo zostáva dlhšiu dobu. My sme tu zrovna mali prípad, keď sme mali telo vyše roka tu v chladiacom zariadení," povedal Róbert Molnár z pohrebnej služby a krematória v Nových Zámkoch. Chladenie tela je aj na pracovisku Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou spoplatnené. A platí zadávateľ. "Cena je 30 centov a každú začatú hodinu," ozrejmila hovorkyňa.

Denne to predstavuje 7 eur a 20 centov. V prípade nebohého z kukuričného poľa je to do dnes 146 dní. Zadávateľom je Ministerstvo vnútra, do dnes tak dlží za chladenie úradu už viac ako 1 050 eur. "Zaslúži si poriadny pohreb, aby bol už v pokoji," povedal brat zosnulého.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy