Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
VIDEO: Na Dunaji simulujú záplavu. Má to pomôcť miestnej flóre a faune
Zdielať na

VIDEO: Na Dunaji simulujú záplavu. Má to pomôcť miestnej flóre a faune

SLOVENSKO / Do ramennej sústavy Dunaja bude 15 dní pritekať voda. Ide o historický najväčšie množstvo vody a o najdlhší čas trvania takého silného prietoku. Podľa ochranárov by sa mali výsledky ukázať v krátkom čase. Práve teraz na jar majú simulované záplavy obrovský význam.

​Kanálom preteká 120-tisíc litrov vody za sekundu. Toto obrovské množstvo vody má zaplaviť ramennú sústavu Dunaja. Ochranári roky tvrdili, že je to cesta ako pomôcť flóre a faune v chránenom krajinnom území Lužné lesy. "Je to najväčšia ramenná sústava v Strednej Európe, a je to pozostatok vnútrozemskej delty," uviedol Andrej Somora, referent pre enviromentálnu výchovu chránenej krajinnej oblasti Dunajské Luhy. 

Voda by tam mala byť zadržiavaná 15 dní, aby mohli sa rozmnožovať napríklad aj niektoré druhy rýb, ktoré pre rozmnožovanie potrebujú práve takéto podmienky. "Nahrádzajú akoby čiastočne záplavy, ktoré tu v minulosti prebiehali, kým ten vodný režim nebol zmenený," ozrejmil Juraj Hajdu, hydrológ Štátnej ochrany prírody. "Slovenský rybársky zväz zarybňuje rôznymi druhmi rýb, ale v porovnaní s prirodzeným neresom je to iba taká kvapka v mori," dodal Martin Farský, ichtyológ Slovenského rybárskeho zväzu. Viac sa dozviete vo videu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy