Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mimoriadna situácia! Vyše 100 kilometrový vietor ničil strechy a stromy
Zdielať na

Mimoriadna situácia! Vyše 100 kilometrový vietor ničil strechy a stromy

Slovensko zasiahol extrémne silný vietor. Z viacerých regiónov prichádzajú správy o strhnutých strechách a vyvalených stromoch. Meteorológovia vydali najvyššiu výstrahu, ktorá môže spôsobiť vysoké škody a ohroziť aj ľudské životy.

AKTUALITA: Slovenský hydrometeorologický ústav aktualizoval výstrahu 3. stupňa pred vetrom. Aktuálne platí táto najvyššia výstraha do 10. apríla do 6:00 pre región Šariš, okresy Bardejov, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Gemer, Spiš, Horehronie a Turiec, Liptov a Turiec, Orava, Kysuce, na severozápade v okresoch Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Žilina a na hornom Ponitrí v okresoch Topoľčany, Partizánske, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Zlaté Moravce.

Silný nárazový vietor strhol približne 350 m² strechy na zrekonštruovanom hrade Červený kameň neďaleko Bratislavy. Na mieste dnes majú pritom schôdzku ministri kultúry V4. Pozrite si video:

Primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš vyhlásil v súvislosti so silným vetrom mimoriadnu situáciu na území celých Vysokých Tatier. Mesto žiada obyvateľov, aby zbytočne nevychádzali von.

Vietor už stihol napáchať väčšie škody. Ich výšku vyčíslili v Tatrách až na 36 tisíc eur. Poškodené sú najmä strechy, oplotenia, rímsy, parapety a porozbíjané okná na viacerých mestských budovách.

Správy o vyvalených stromoch a strhnutých strechách prichádzajú najmä z Prešovského a Košického kraja.

Silný vietor fúkal zo všetkých strán aj v Sninskom okrese. Situácia bola dramatická najmä v noci. Niekoľkým vodičom skrížil cestu k hraničnému priechodu Ubľa spadnutý strom a konáre. Napríklad pri obci Zemplínske Hámre bol vietor taký silný, že vyvrátil strom aj s koreňmi. Aj v Sninskom regióne naďalej platí výstraha prvého stupňa pred silným nárazovým vetrom.

Cesta medzi Vernárom a Hranovnicou v okrese Poprad bola uzavretá. Dôvodom boli popadané stromy na ceste. Popradskí hasiči ich odstraňovali aj v obci Liptovská Teplička a Hranovnica. Popadané stromy na trolejové vedenie odstavili aj prevádzku na niektorých úsekoch Tatranských elektrických železníc.

Problémy vznikli aj na strednom Slovensku. Spadnuté stĺpy elektrického vedenia riešili hasiči v Detve, Lučenci a Banskej Štiavnici, pričom banskoštiavnickí museli zároveň zlikvidovať požiar trávy na lúke, ktorú zapálilo spadnuté elektrické vedenie.

Horská záchranná služba neodporúča túry do vysokohorského prostredia Vysokých Tatier. Kritická situácia je hlavne na turistických chodníkoch v lese, kde hrozí pád častí alebo aj celých vyschnutých stromov, ako dôsledok lykožrútovej kalamity.

Zničená strecha na hrade Červený kameň

noviny.sk/Zničená strecha na hrade Červený kameň

Zničená strecha na hrade Červený kameň

noviny.sk/Zničená strecha na hrade Červený kameň

Súvisiace články

Najčítanejšie správy