Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Koľko bude stáť jahňacina a mlieko tento rok?
Zdielať na

Koľko bude stáť jahňacina a mlieko tento rok?

SLOVENSKO / Už vieme, koľko bude stáť v lete liter ovčieho mlieka alebo kilogram jahňaciny, ktorú kúpite už nielen pred Veľkou nocou, ale celoročne v našich hypermarketoch, či priamo z dvorov gazdov a družstiev. Dobrým javom je, že aj náš slovenský spotrebiteľ si postupne zvyká na zdravú jahňacinu. A veľký reštart ovčiarstva zrejme zažijeme aj vďaka 110 eurovej dotácii na 1 ovcu. Na tlačovú konferenciu, ktorá sa uskutočnila priamo v družstevnom ovčíne v Liptovských Revúcach, prišiel aj minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka - Richard Takáč.

"Ten, kto chce kvalitné mäso, kvalitnú jahňacinu, tak ju hľadá na Slovensku. Tie ovečky sa väčšinu chovateľského roka pasú na tých najzdravších pastvinách," konštatoval riaditeľ Zväzu chovateľov oviec a kôz SR Slavomír Reľovský. Tento rok sme pripravení vyviesť 40 až 50 tisíc jahniat. 

Jahňacie mäso poputuje najmä do Talianska, Jordánska a Ománu. "Kvalitná slovenská jahňacina sa vyvážala aj za čias Československa aj na Blízky a Stredný východ, takže sa vraciame na tie trhy, ktoré boli tradičné," vyjadril sa riaditeľ Slavomír Reľovský. Keby boli na našom území opitmálne podmienky, chovatelia vyprodukujú približne o 40 % jahniat ako doteraz. "Pamätám si roky, keď 115 -120 tisíc sa vyvážalo. Taliansky bitúnok v Sabinove chce, čo najviac jahniat, keby sa vyviezlo 50 tisíc, chce aj 50 tisíc," reagoval predseda predstavenstva zväzu Igor Nemčok. 

Aby chovatelia zvýšili vývoz, je nesmierne potrebná pomoc od štátu. Ako prax ukázala chovateľ veľmi citlivo vníma výšku dotácie a podľa toho zakladá, alebo ruší chovy. "Sú ohrození a raz majú peniaze a raz nemajú, a to je zle. Pred 2 - 3 rokmi sme mali podporu na ovcu zhruba 75 eur do 80 eur a hneď sme to pocítili na náraste počtu oviec 293 tisíc na 317 tisíc oviec," vysvetlil Nemčok. "Keď sa prihlási chovateľ do všetkých schém SPP, dostane oveľa viac prostriedkov a sa mu to viac oplatí," reagoval minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč. 

Takisto na družstvách, či gazdovstvách chýbajú mladí ľudia. Preto je podľa ministra potrebné zachovávať v regiónoch stredné školy so zameraním na živočíšnu výrobu ako napríklad v Liptovskom Mikuláši. "Aby sme mali viac ľudí v praxi. Zatiaľ sa zachovala, uvidím, aké budú ďalšie kroky pani županky. Podporujem všetkými desiatimi, aby sa takéto stredné školy zachovávali," konštatoval minister. "Ukázať tým mladým ľuďom, že je to zaujímavá robota spojená aj s turistikou. Ja potrebujem ľudí na horské salaše," povedala predsedníčka družstva v Liptovskom Mikuláši Anna Kováčiková. Spotrebiteľom prezradili aj ceny ovčieho mlieka a jahňaciny, ktoré sa mierne zdvihli aj preto, že sa zvýšili ceny energii a kŕmnych zmesí. "Cena jahňaciny je vyššia ako po minulé roky, je nad 4 eurá, od 4 - po 4,20. Cena mlieka je 1,47 zazmluvnená za liter," odkázal Nemčok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy