Polojasno
21°
Bratislava
Servác
13.5.2024
V obci sa objavila ďalšia diera. Obyvatelia majú strach, aby sa nezopakovala tragédia
Zdielať na

V obci sa objavila ďalšia diera. Obyvatelia majú strach, aby sa nezopakovala tragédia

PRIEVIDZA / Za obcou Koš sa objavila diera v zemi. Hoci nie je veľká, miestnych vystrašila. Len pár metrov odtiaľ totiž vznikol v roku 2006 obrovský kráter. V tom čase prieval v bani Nováky zabil štyroch chlapov. O päť rokov neskôr zasa do ďalšieho krátera takmer spadol kombajn.

"Išiel som sa prejsť a potom krížom domov a som uvidel dieru," povedal obyvateľ obce Michal Matuška. Okamžite si spomenul na rok 2006, kedy sa o pár metrov ďalej vytvoril obrovský kráter. Tento úkaz mal mimoriadne tragické následky. Spôsobil prieval, pri ktorom zomreli štyria baníci. "3500 kubíkov mohlo tam vlietnuť, prebehnúť do jednej dvoch minút," reagoval geológ Marián Krčík. 

Chlapov zasypali tony blata . boli na mieste mŕtvi. Ich smrť nie je ani po 17 rokoch potrestaná. Prokurátor obžaloval zo všeobecného ohrozenia štyroch riadiacich pracovníkov hornonitrianskych baní. "Hlavné pojednávanie bolo odročené na neurčito s tým, že do konania bude pribratý znalec z odvetvia geológie a ťažiskovej geológie za účelom zodpovedania otázok v zmysle návrhu prokurátora.," informoval hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Jama, ktorá sa tu vytvorila miestnych vystrašila. "Je to tu poddolované a myslím si, že to môže byť ešte z tých bývalých šachiet," vyjadril sa Matuška. "Ku zmenám na povrchu poddolovaného územia dochádza, preto ich priebežne kontrolujeme a geodeticky monitorujeme. Nová prepadlina bola pravdepodobne spôsobená nadpriemernou zrážkovou činnosťou, pretože v tejto časti ložiska bola ťažba uhlia ukončená už v roku 2017," povedala hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza Adriana Siváková.

V týchto miestach baníci naposledy ťažili pred tridsiatimi rokmi. Napriek tomu sa tu zem prepadla. Ťažba uhlia na Hornej Nitre je už minulosťou. Baníci napriek tomu celú oblasť monitorujú. "Práce na revitalizácii územia dotknutého banskou činnosťou pokračujú do konca roka 2027," vysvetlila hovorkyňa Siváková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy