Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Muskulárni dystrofici nebojujú len so svojou chorobou, nevedia sa dostať ani na operácie
Zdielať na

Muskulárni dystrofici nebojujú len so svojou chorobou, nevedia sa dostať ani na operácie

BRATISLAVA / Zanedbané preventívne kontroly i odborné vyšetrenia. S týmto sa stretávajú imobilní ľudia. Oveľa ťažšie to ešte majú muskulárni dystrofici, ktorí majú postih aj na hornej časti tela. Ich bariéry sú často neprekonateľné. Sú odkázaní na elektrický vozík a to komplikuje vyšetrenia v odborných ambulanciách, ktoré na to nie sú vybavené.

"Tie zdravotnícke služby nie sú prispôsobené aj pacientom, ktorí sa pohybujú na vozíku. Áno, mnohí aj z tohto dôvodu zanedbávajú zdravotnú aj preventívnu starostlivosť," hovorí Andrea Madunová, predsedníčka Organizácie muskulárnych dystrofikov v SR

Bezbariérová plošina je pre ľudí na vozíku veľkou pomocou. Žiaľ, ale nestačí. Ľudia s takýmto zdravotným znevýhodnením totiž denno-denne zápasia s bariérami. A aj preto odsúvajú svoje vyšetrenia u odborných lekárov, ale aj operácie a hospitalizácie.

V odborných ambulanciách je zasa problém so samotným vyšetrením. Teda všade, kde sa pacient presúva na lôžko. Zdviháky tak musia nahradiť asistenti, aj tých je ale nedostatok. Jednému vyšetreniu tak predchádza tvrdá logistika. "Často je to niekoľko týždňová až niekoľkomesačná tortúra," tvrdí Madunová. 

Dystrofikov je na Slovensku približne 5-tisíc. Podobné problémy majú aj ďalší pacienti so zriedkavými chorobami. "Ide naozaj o dlhodobý problém, a je preto dôležité nájsť vhodné riešenie, ktoré by takýmto pacientom skutočne pomohlo," uviedol Andrej Wallner, hovorca ministerstva zdravotníctva.

Podľa odborníčky by to rezort zdravotníctva mohol riešiť aj zafinancovaním zdvihákov do viacerých odborných ambulancií. Vyzýva ale aj poisťovne. "Aby spájali práve takýchto ojedinelých pacientov s ojedinelými zdravotníckymi zariadeniami, ktoré sú uspôsobené na to, aby vedeli vyšetriť aj takýchto pacientov. Ja viem o to, že takéto ambulancie existujú," hovorí analytička pre zdravotníctvo. 

"Z pohľadu verejného zdravotného poistenia pripadá do úvahy úhrada preventívnej prehliadky všeobecného lekára, ktorá by sa vykonala v domácom prostredí," uviedol Matej Štepiansky, hovorca poisťovne Dôvera. 

Organizáciu muskulárnych dystrofikov, ale aj ľudí s ďalšími zriedkavými chorobami prijala v prezidentskom paláci aj Zuzana Čaputová. Ich dialóg trval približne pol hodinu. Riešenie ich problémov ale na stole nebolo. Išlo skôr o prejav vďaky za podporu, ktorý im poskytovala počas svojho mandátu. "Stretnutie bolo veľmi príjemné, veľmi milé osobné. My sme sa pani prezidentke poďakovali," hovorí Madunová. 

"Vedela vstúpiť do našich problémov konkrétnymi riešeniami neraz. A sme za to veľmi vďační," uviedol Štepánek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy