Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Syndróm vyhorenia zasahuje čoraz viac ľudí. Toto sú príznaky
Zdielať na

Syndróm vyhorenia zasahuje čoraz viac ľudí. Toto sú príznaky

SLOVENSKO / Niektorí vysokopostavení ľudia potrebujú raz za čas zmenu. Stoličku na úrade vymenia napríklad za miesto za barom. Tvrdia, že sa cítia psychicky lepšie a viac oddýchnutí. V súčasnosti rastie počet ľudí, ktorí sa blížia k syndrómu vyhorenia alebo už vyhoreli. Podľa psychológa Roberta Krauseho je za tým celospoločenský tlak.

"Aktuálne môžeme povedať, že syndróm vyhorenia je už doslova diagnóza, ktorá má svoje miesto aj v rámci medzinárodných klasifikácií chorôb," uviedol psychológ Robert Krause. 

Príkladom je aj dlhoročná hovorkyňa Nikola Richterová, ktorá svoju prácu natoľko milovala, že stratila súkromný život. No ako vraví, nevyhorela - ale jej cesta - smerovala k tomu. Dnes je rada, že stihla včas zareagovať. "Ja som vlastne kládla tie vysoké nároky na seba. Ja dnes ani nerozprávam, že by som vyhorela. Podľa mňa som bola ale na peknej ceste, aby sa to stalo," reagovala Nikola Richterová. Rozhodla sa pre zmenu a vycestovala do Fínska, do mesta Rovaniemi, ktoré je na polárnom kruhu. "Aktuálne pracujem v Laponsku ako čašníčka a barmanka. Ja sa musím priznať, že som dneska spokojná. Ja si užívam túto inú prácu. Mám šťastie, že mám hostí z celého sveta. Som možno aj preto z toho nadšená, že to bola moja vysnívaná destinácia," priznala Nikola. 

Podobnú skúsenosť má s pracovným vypätím aj Lukáš Grešš, ktorý 14 rokov pracoval v mediálnej sfére. Začal od najnižších pozícií a prešiel až do stredného manažmentu. "Ak človek dáva do niečoho srdce, do tej práce, ak ho to baví a nedáva mu to ten výsledok, nie možno kvôli nemu, ale kvôli vedeniu, potom to začne škrieť. Odišiel som kvôli tomu, že som cítil na sebe, že prestávam zvládať stres," opísal svoje vyhorenie Lukáš. Šancu dal aj postu na jednom z rezortov. "Opäť to bola viac stresová práca. Odišiel som z ministerstva a zamestnal som sa ako barman. Zmena spôsobu práce mi zrazu tak vyhovovala. Zistil som, že sa dá pracovať úplne inakšie," vyjadril sa Lukáš. 

"Ak hovoríme o syndróme vyhorenia, tak je to už výsledný stav, s ktorým je veľmi náročné pracovať, v zmysle, že človeku stačí len zmeniť prácu, lebo už je doslova paralyzovaný," vysvetlil Krause. Podľa odborníkov je jedno v akej oblasti pracujete, vyhorieť môžete dokonca aj v gastrosektore. Náchylné profesie na syndróm vyhorenia sú tie, pri ktorých prichádzame do každodenného kontaktu s druhými ľuďmi. Robert Krause tvrdí, že je fajn nájsť zdravú rovnováhu medzi prácou a súkromným životom. "Práve proces vyhasínania je rozdelený do rôznych fáz. Nadšenie po určitej dobe opadne, môže prísť apatia následne frustrácia, stagnácia," priblížil Krause.

A práve pri vyhasínaní môžete mať ťažkosti so spánkom, zmenenú náladu, cítite sa vyčerpaní, frustrovaní, pociťujete úzkosť alebo napríklad vyhľadávate samotu. V týchto prípadoch by ste mali spozornieť a začať nasávať energiu z aktivít, ktoré vám robia radosť, aby ste predišli stavu vyhorenia. 

PRÍZNAKY VYHORENIA:
⦁     väčšinu času sa cítite unavený a vyčerpaný,
⦁     máte zníženú imunitu, často ste chorý,
⦁     časté bolesti hlavy alebo svalov,
⦁     zmena chuti do jedla alebo spánkových návykov,
⦁     pocit zlyhania a pochybnosti o sebe,
⦁     cítite sa bezmocný, uväznený a neschopný,
⦁     pocit nepochopenia a osamelosti,
⦁     strata motivácie,
⦁     cynický a negatívny pohľad,
⦁     ignorovanie povinností,
⦁     izolácia od ostatných,
⦁     používanie jedla, drog alebo alkoholu na zvládnutie situácie,
⦁     vynechanie práce alebo neskorý príchod a skorý odchod

"Z preventívneho hľadiska môžeme mať vyvážený zdravotný štýl, mať dostatok spánku, zdravo sa stravovať, mať udržateľné zdravé vzťahy, venovať pozornosť športovým aktivitám," uzavrel Krause. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy